Новини, Репортаж

Буковинець відкрив у Недобоївцях єдиний в Україні логістичний хаб із відбору яблук

Наразі в логістичному центрі зберігають 6 тисяч тонн плодів, які потім експортують в країни Балтії, Ірак та Сирію.

Буковинець В’ячеслав Тодосійчук є успішним підприємцем. Він відкрив у рідних Недобоївцях єдиний в Україні логістичний хаб із відбору яблук. Наразі тут зберігають плоди зі своїх садів понад 40 фермерів краю. А це – більше 6 тисяч тонн яблук, які потім експортують в Балтійські країни, Ірак та Сирію.

Буковинець зустрічає нас у своєму офісі та пригощає смачною кавою.

Розповідати про свої досягнення підприємець не любить, адже вважає, що нічого особливого не робить. Усе ж екскурсію своїм «Агрокомплексом» ексклюзивно для «Шпальти» погоджується  провести.

Заходимо на підприємство. Територія вражає своїми масштабами. Важко навіть уявити, скільки часу, сил та терпіння необхідно було, щоб створити такий великий комплекс. Тому запитую у В’ячеслава, з чого все розпочалося.

Відкрив спершу вулканізацію.

Чоловік розповідає, що у 1996 році купив у Недобоївцях земельну ділянку, спершу відкрив там вулканізацію. Потім – кафе, відтак – бокс із ремонту автомобілів та магазин автозапчастин. Далі вирішив розширитися. Так В’ячеслав Тодосійчук створив велике підприємство «Агромаркет». Це велика структура, яка складається з різних відділів, де сортують, зберігають, відправляють на експорт яблука та виготовляють картонні коробки.

«Тут, у самому «Агромаркеті», ми відкрили технічний, господарський, будівельно-господарський відділи. Наступним етапом розвитку була побудова логістичного хабу», – зазначає підприємець.

Заходимо до логістичного центру. Бачимо перед собою величезну конструкцію. Дізнаюся від В’ячеслава, що це – сортувальна лінія GREEFA, яку він придбав у Польщі. Її довжина – більше 50 метрів.

Читайте також: «Буковинець В’ячеслав Тодосійчук створив у Недобоївцях пожежну команду»

Одразу перед нами завозять ящик з яблуками.

«Зараз побачите, як їх миють», – каже В’ячеслав.

Бачимо, як ящик автоматично перевертається – в один момент усі яблука у воді.

«Далі вони пропливають та проходять інспекцію. Бачите, стоять двоє працівників, які спостерігають за тим, щоб не пройшли погані плоди, – їх автоматично відкидають. Потім із них роблять сік», – зазначає підприємець.

На черзі процес обсушування яблук. В’ячеслав пояснює, через те, що у системі встановлені спеціальні губки, з плодів забирається волога.

«Далі яблуко йде на комп’ютерний блок», – каже він.

Також пан В’ячеслав детально пояснює, як проходить увесь процес. За його словами, незважаючи на те, що лінія зараз працює лише на півпотужності, сьогодні відібрали 15 тонн одного сорту.

«Зараз лінія функціонує на 40% потужності. Працюють ще не всі доріжки. Взагалі лінія може робити 80 тонн за 10 годин», – каже він.

Відтак комп’ютерний блок шість разів фотографує яблуко. Автоматично сортує плід за такими показниками: кольором, об’ємом та вагою.

«Яблуко, яке пройшло всі параметри, далі сортують у відповідну тару. Наразі в логістичному центрі зберігають 6 тисяч тонн плодів. Потім їх експортують у Балтійські країни, Ірак та Сирію».

Після огляду сортувальної лінії В’ячеслав показує нам, де зберігають фрукти.

 

 За його словами, тут є яблука 40 фермерських господарств – від маленького до великого.

«У холодильниках яблуко зберігається 9 місяців – від вересня до травня. Має бути відповідна температура – 1-2 градуси».

Щоб розмістити яблука в холодильник, їх необхідно зривати у хронологічній стиглості – коли вони трішки зелені. Адже якщо плід перестиглий, він виділяє етилен.

«Якщо в підвалі відчувається аромат яблук, то для фермера це знак, що плід треба швидко продавати. У нас тут ароматів немає. Ми кожного дня провітрюємо камери. І людина, яка це робить, уже на нюх сприймає цей запах. Якщо вона його відчула, тоді я приходжу зі спеціальним приладом – газоаналізатором, і вимірюю вміст етилену. Коли його забагато, попереджаю власників».

Після того, як яблука розмістили в холодильник, туди запускають відповідний газ – макроцикропілен.

«Якщо ківі та банани не обробити цим газом, то вони швидко зіпсуються. Цей газ не є шкідливим для організму, адже його використовують у маленьких дозах. На 200 тонн яблук виділяють 20 – 30 г газу».

Відтак пори в яблуках блокуються, потім воно «спить» півроку.

«Наша мета – надати людям не тільки холод, а й цілковитий сервіс. Сформувати тут паркінг, де кожен зможе купити та продати яблука», − зазначає В’ячеслав.

Йдемо у відділ, де виробляють картонну упаковку.

«Цього року ми закупили дві лінії з виробництва упаковки. Вони виготовляють півтори тисячі коробок у годину. Також лінія може виробляти 8 конструктивів».

Це може бути двоярусна або ж персоніфікована коробка. Доставка картонних коробок на території Чернівецької області безкоштовна.

 

Ярослава Дерев’янко
Фото Ірини Болести

Коментарі