Новини

«Meridian Czernowitz» презентує нову книжку Артема Чеха

Автор почав писати книгу ще у січні 2015-го.

Наприкінці травня у видавництві «Meridian Czernowitz» з’явиться друком роман українського письменника Артема Чеха «Район «Д». Це збірка історій, що об’єднані спільним часом і простором. Із них поступово вимальовується портрет автора на тлі «інших берегів», де минули його дитинство, отроцтво і юність. Мова йде про «Черкаський район та декількох десятків мешканців з їхніми спробами пережити несподіваний перехід від пізньорадянської до ранньонезалежної України».

Сам Артем Чех розповів, що жодна із попередніх книг не давалася йому так важко.

 «Ейфорія, розчарування, знову ейфорія, забуття, знову розчарування, вагання і, врешті, рішучий крок – видавати. Книжку почав писати ще у січні 2015-го. Зробив вимушену перерву, продовжив за півроку на Донбасі. Там її і дописав. Потім вона лежала, я повертався до неї, викидав оповідання, доповнював. Переписував і дописував. Мене хитало. Я сумнівався», – каже автор.

Як зауважує літературний редактор книжки Олександр Бойченко, читачі мають право сприймати її навіть не просто як роман, а як роман виховання.

«Після формально вдалої і змістовно автобіографічної «Точки нуль», мабуть, не один читач (а принаймні один – напевно) сподівався, що наступною книжкою Артема Чеха стане так само вдалий і так само автобіографічний «роман про війну». Натомість про війну ми з «Району «Д» довідуємося небагато. А саме – що вона є і що автор на ній був. Роман про те, в яких обставинах і серед яких людей сформувався той, хто згодом зі зброєю в руках пішов захищати Україну. Найцінніший парадокс нової книжки Артема Чеха полягає в тому, що ні більшість змальованих ним людей, ні більшість змальованих ним обставин, здавалося б, не могли посприяти такому формуванню. А однак посприяли», – каже Олександр Бойченко.

 

 

 

Коментарі