Новини

У Чернівцях незалежні міжнародні експерти будуть моніторити якість доріг

Це дозволить зменшити рівень корупції та неефективності коштів під час будівництва об’єктів.

Чернівецька міська рада підписала Меморандум про взаєморозуміння спільно з Національним Секретаріатом Ініціативи CoST та Transparency International Україна. Чернівці – друге українське місто після Києва, яке підписало документ про таку співпрацю.

Як передає прес-служба міської ради, меморандум передбачає запровадження пілотного проекту у дорожній галузі, зокрема висвітлення та публікації на порталі «Прозора інфраструктура» даних про проекти будівництва, реконструкції, експлуатації, капітального, поточного та дрібного ремонту комунальних доріг, замовником яких виступає Чернівецька міська рада.

«Чернівчани зможуть здійснювати онлайн-моніторинг інфраструктурних проектів, долучитися до громадського контролю якості виконання робіт», –  зазначив міський голова Олексій Каспрук.

У рамках такої співпраці з Міністерством інфраструктури України CoST Ukraine проводить постійний моніторинг закупівель у дорожній сфері. Це дозволить зменшити рівень корупції та неефективності коштів під час будівництва інфраструктурних об’єктів. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написала радниця міського голови Ольга Обершт.

Читайте також: У Чернівцях обрали радницю міського голови з питань публічності, підзвітності та запобігання корупції

«Якщо на Prozorro ми можемо побачити, що відбувається на тендері, то що ж відбувається до та після тендерів – зазвичай терра інкогніта. У цьому випадку темними зонами є планування, виконання та контроль якості. Співпраця сприятиме підвищенню ефективності використання коштів та результативності дорожньо-будівельних проектів», – написала Ольга Обершт.

Після підписання Меморандуму розпочався тренінг із моніторингу якості та закупівель дорожніх робіт у Чернівцях. Цей захід створили насамперед для громадських організацій. Під час тренінгу його учасники зможуть довідатися, хто і на яких етапах має контролювати якість доріг, які офіційні сайти є необхідними для перевірки інформації, як скласти запит на замовника, щоб отримати необхідну інформацію, а неформальну відписку, гарантійні строки для ліквідації недоліків

Довідка

СоST – це міжнародна ініціатива з секретаріатом у Лондоні (Великобританія), яка об’єднує представників влади, громадськості та бізнесу в 16-ти країнах світу з метою забезпечення прозорості та підзвітності будівництва об’єктів інфраструктури, що здійснюють за публічні кошти.

В Україні Ініціатива CoST розпочала свою активну роботу у 2015 році за підтримки Світового банку та сприяння Уряду України.

 

 

 

Коментарі