Афіша, Новини

У Чернівцях відбудеться Міжнародний вокально-хоровий конкурс

Фестиваль триватиме 5 днів.

З 14 по 18 травня у Чернівцях триватиме Міжнародний вокально-хоровий конкурс-фестиваль «Хай пісня скликає друзів».

Вісім років поспіль він проходив на Луганщині – у Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка. Однак через вимушену евакуацію навчального закладу на той час конкурс-фестиваль припинив своє існування. А відродився у рамках проекту «Схід+Захід=Мир».

Засновник та ідейний натхненник конкурсу – Ольга Чурікова-Кушнір, яка сьогодні є доцентом Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

«Тут, у стінах ЧНУ, конкурс-фестиваль «Хай пісня скликає друзів» у квітні 2018 року відбувся вперше. Форум одразу знайшов багато друзів і прихильників вокально-хорового мистецтва, серед яких діячі культури, відомі виконавці і музикознавці, представники чернівецької культурної спільноти та окремі меценатські родини. Участь у фестивалі взяли близько 800 учасників. Це і колективи, і солісти-виконавці. За багаторічною традицією конкурсантів оцінювало журі, до складу якого ввійшли видатні діячі музичного мистецтва України та іноземних держав таких, як Австрія, Італія, Румунія, Молдова, Китай. Конкурс-фестиваль подарував глядачам яскраві емоції від виконання вокально-хорового співу, сприяв учасникам краще пізнати одне одного й обмінятися творчими здобутками», – йдеться в анонсі.

У рамках заходу відбувалися концерти учасників із вільною програмою на різних концертних майданчиках міста і ЧНУ імені Юрія Федьковича. Виконавці мали можливість спілкуватися з відомими співаками, композиторами, диригентами, підвищуючи свій професійний рівень.

З 2019 року Конкурс-фестиваль проходить під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО.  Відтепер історичне місто Чернівці здобуло новий статус – столиця вокального і хорового мистецтва.

 

Коментарі