Новини

У Чернівцях відкрили виставку про життя та творчість Зельми Меербаум. Фото

Виставка триватиме до 31 травня.

1 травня у «Галереї на Штейнбарга» (вул. Штейнбарга, 23) відбулося відкриття виставки про життя та творчість Зельми Меербаум «Ти, чи знаєш ти, як кряче крук?». Назва виставки взята з однієї із поезій Зельми Меербаум. Виставкові стенди оповідають про життя «чернівецької Анни Франк», яке передчасно обірвалося під час Голокосту, та її поетичний спадок.

На презентацію унікальної виставки, яка присвячена життю та творчості чернівчанки, прийшли декілька десятків людей. Експозиція, підготовлена Центром переслідуваного мистецтва Художнього музей м. Золінгена та Фундацією Рози Ауслендер (м. Кельн), уже встигла побувати у багатьох країнах Європейського Союзу. В Україні її демонструють вперше.

У Чернівцях виставку організували Чернівецький музей історії та культури євреїв Буковини і Центр «Gedankendach».

Довідка

Зельма Меербаум народилася у Чернівцях у єврейській сім’ї. З 15-річного віку дівчина почала писати вірші німецькою мовою. У червні 1942 року її разом із родиною було депортовано до румунського «трудовоого табору» у Трансністрії. Відтак Зельма потрапила до рік нацистів і померла від виснаження та тифу.

Трагічна історія життя Зельми Меербаум та її творчий доробок стали відомі лише у кінці 1970-х – на поч. 1980-х завдяки врятованому альбому поетеси з рукописними текстами її поезії. Сьогодні твори Зельми видають багатьма мовами, зокрема й українською, і використовують для театральних постановок, перформенсів, надихають митців у всьому світі.

Виставка триватиме до 31 травня.

Фото Ірини Болести

Коментарі