Новини

Чернівці засвітяться по-новому. Де у місті встановили сонячні панелі

Проект «Угода мерів – Демонстраційні проекти» реалізують у рамках програми Європейського Союзу.У рамках програми Європейського Союзу «Угода мерів – Демонстраційні проекти» торік у Чернівцях розпочали модернізацію вуличного освітлення. Згідно з умовами програми місто отримує фінансову підтримку ЄС у вигляді гранту, який покриває 80% вартості робіт. Решту 20% від суми – це кошти міського бюджету. Проект реалізовує ЧМГО «Бізнес-центр» у партнерстві з Департаментом житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради.

Нещодавно такі альтернативні джерела енергії у вигляді сонячних панелей розмістили на бульварі Героїв Крут (між будинками №9 та №10), на вул. Руській (мікрорайон «Гравітон», між будинками №265 та №267) та на вул. Я. Налепки, 3 (Садгірський район). Загалом встановили 16 сонячних панелей, хоча спочатку планували лише 6.

Як повідомляє менеджерка з комунікацій проекту з модернізації вуличного освітлення у Чернівцях Раїса Віноградова, серед очікуваних результатів проекту — збільшення річної економії електроенергії та зменшення витрат міського бюджету на утримання енергетично затратного обладнання. Окрім того, у Чернівцях зменшиться рівень викидів вуглекислого газу.

«Реалізацію проекту тільки розпочали. Зараз триває конкурс із відбору фахівців для розробки проектно-кошторисної документації щодо капітального ремонту системи вуличного освітлення. Адже проектом передбачено заміну близько 4170 вуличних ліхтарів на світлодіодні та заміну близько 126 км зовнішніх ліній електромереж, а також заміну 33 шаф керування вуличним освітленням. Нові шафи керування забезпечать автоматичне вмикання/вимикання ліхтарів та в автоматичному режимі надсилатимуть дані щодо обліку електроенергії та інформацію про можливі виникнення несправностей», — розповіла Раїса Віноградова.

Як переконують менеджери проекту, підписанти угоди мають на меті до 2020 року скоротити викиди вуглецю щонайменше на 20%. Внесок нашого міста, згідно з прийнятого в 2015 році Плану дій зі сталого енергетичного розвитку, – зменшення викидів до 21.3%.

Коментарі