Афіша, Новини

Чернівчан запрошують на виставку, присвячену життю і творчості Зельми Меербаум

Виставкові стенди оповідають про життя «чернівецької Анни Франк», яке передчасно обірвалося під час Голокосту, та її поетичний спадок.1 травня о 15:00 у «Галереї на Штейнбарга» (вул. Штейнбарга, 23) відбудеться відкриття виставки про життя та творчість Зельми Меербаум «Ти, чи знаєш ти, як кряче крук?».
Експозиція, підготовлена Центром переслідуваного мистецтва Художнього музею м. Золінґена та Фундацією Рози Ауслендер (м. Кельн), уже встигла побувати у багатьох країнах Європейського Союзу. В Україні вона демонструється вперше. Виставкові стенди оповідають про життя «чернівецької Анни Франк», яке передчасно обірвалося під час Голокосту, та її поетичний спадок.

Організатори виставки у Чернівцях: Чернівецький музей історії та культури євреїв Буковини та Центр «Gedankendach».
Експозиція триватиме до 31 травня.

Довідка.
Зельма Меербаум народилася у Чернівцях у єврейській сім’ї. З 15-річного віку дівчина почала писати вірші німецькою мовою. У червні 1942 року її разом із родиною було депортовано до румунського «трудового табору» у Трансністрії. Відтак Зельма потрапила до рук нацистів і померла від виснаження та тифу.
Трагічна історія життя Зельми Меербаум та її творчий доробок стали відомі лише у кінці 1970-х – на поч. 1980-х завдяки врятованому альбому поетеси з рукописними текстами її поезій.

Сьогодні твори Зельми видають багатьма мовами, зокрема й українською, і використовують для театральних постановок, перформансів, надихають митців у всьому світі.

Коментарі