Новини

Пахнуть пелюстки. У Ботсаду ЧНУ є 20 сортів магнолії. Фото

Окрім того, що магнолія – приваблива екзотична рослина, вона має лікарські властивості, а витяжку з цих квітів використовують у парфумерній промисловості. 

У місті на вулицях Ю. Федьковича, В. Аксенина, Богуна та біля центрального корпусу ЧНУ ім. Ю. Федьковича цвітуть магнолії. Також весняно ніжно-рожеві суцвіття можна побачити у Ботанічному саду Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Фотокореспондентка «Шпальти» прогулялася головними вулицями міста та Ботсадом, де цвітуть магнолії, та поспілкувалася з його директоркою Тетяною Деревенко. 

Пані Тетяна каже, що у Ботанічному саду є 20 таксонів магнолій. Усі вони різні та мають свої особливості.

«Батьківщина магнолій − Японія, Китай та Америка. Клімат нашого міста їм також частково підходить. Роквітають магнолії зазвичай наприкінці березня і цвітуть до кінця травня. Тут у нас кожен може побачити 20 сортів магнолій, але не всі одразу, адже є ранньо та пізньоквітучі магнолії».

Наразі на території ботанічного саду можна побачити ранньоквітучі, зокрема це магнолія Суланжа. Її легко розпізнати – вона має великі пелюстки.

Тут є й інші сорти магнолій, такі як Кобус, верболиста, оголена, зірчаста, Лебнера, оберненояйцевидна та гостра. За словами директорки Ботсаду, є й такі, що квітнуть жовтим та зеленим кольорами.

«Тут у нас є магнолія оголена, вона ще не розцвіла, сорт має назву – жовта ріка. Відповідно, квіти будуть жовтими. Також є магнолія із зеленими квітами, називається «магнолія гостра» або «огіркове дерево». Вона має зелені квіти, а пелюстки за формою нагадують огірок та мають цитрусовий запах», − розповідає Тетяна Деревенко.

Прогулюємося далі. Пані Тетяна показує деякі сорти магнолії та каже, що у них надзвичайний аромат.

«Потрібно нюхати пелюстки квітів. Адже саме у них міститься пахуча речовина». 

Яка найстарша магнолія у ботсаду? − запитую.
Це магнолія Суланжа. Їй близько 80 років, – відповідає пані Тетяна.

Також вона зазначає, що у нас магнолії вирощують, як декоративні рослини.

«Вони невибагливі. Проте для тих, хто вирощує магнолії у себе на подвір’ї, варто знати, що вони не люблять бути на протязі і їм необхідна сонячний бік. Якщо довго немає дощу, то варто забезпечити полив рослини».

Окрім того, що магнолія приваблива екзотична рослина, вона має і лікарські властивості, а витяжку з квітів використовують у парфумерній промисловості.

Подивитися на магнолії та прогулятися у ботсаду можна щодня (окрім вихідних) з 9:00 до 17:00, завітавши на вулицю Юрія Федьковича, 11.

Ярослава Дерев’янко

 


 

Коментарі