Новини

Кого обрати. Кандидати на посаду ректора ЧНУ розповіли, що зроблять для університету

Вперше ці вибори проходитимуть за новим Законом України «Про вищу освіту».

У четвер, 25 квітня, у Чернівцях обиратимуть ректора ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Вперше ці вибори проходитимуть за новим Законом України «Про вищу освіту» (Відповідно до нього у виборах мають право брати участь усі штатні науково-педагогічні працівники, а також обрані делегати від студентства та допоміжного персоналу).

На посаду ректора претендують троє кандидатів: доктор фізико-математичних наук, професор Олег Ангельський, доктор юридичних наук, доцент Микола Боднарук та доктор фізико-математичних наук, професор Роман Петришин.

Вони розповіли, що насамперед робитимуть на новій посаді, про кадрові зміни і про те, скільки коштів витратили на агітацію у соціальних мережах.

Олега Ангельського як виконувача обов’язків ректора ЧНУ журналісти запитали, чому він не звільнив головну бухгалтерку Сільвію Марут, до діяльності якої у чернівчан і активних студентів виникало чимало запитань.

«Це людина з великим досвідом роботи. Але я впевнений, що система розподілу фінансових ресурсів в університеті на сьогодні є не зовсім ефективною. Тобто розподіл грошей відбувається таким чином, що на розвиток ЧНУ з досить великого об’єму фінансів річного бюджету виділяється занадто мало. Я обіцяв підняти заробітну плату за рахунок тих грошей, які будуть зекономлені. Зокрема й завдяки перерозподілу коштів на спеціальному фонді. Після цього ми заснували ще фонд розвитку університету. Зібрали бізнесменів, які обіцяли долучитися до цього процесу. Щоправда, на умовах, коли не всім одночасно і рівномірно будуть розподілені ці гроші, а тим викладачам, які досягли успіхів у навчальній і науковій роботі, мають ті чи інші досягнення», – пояснив він

Кандидати розповіли, що студентів найбільше цікавить стан гуртожитків.

«Гуртожитки збудовані 50-60 років тому, серйозних ремонтів там не було. Я у своїй програмі заклав, що потрібно один гуртожиток закривати хоча б на один семестр і робити там капітальний ремонт», – сказав Роман Петришин.

За словами Олега Ангельського, наразі роблять капітальний ремонт гуртожитку №4.

«Два тижні тому ми отримали 3 млн грн з Міністерства освіти і науки на ремонт гуртожитків. Намагатимемося проводити там роботи на канікулах. Якщо у нас буде готова кошторисна документація і на інші гуртожитки, то у Міністерстві суттєво збільшать суму на ремонт», – сказав він.

Водночас новообраному ректорові необхідно буде не лише розвивати ЧНУ, а й робити колишню Резиденцію туристично привабливішою. Адже у туристів є багато зауважень.

«У моїй програмі чітко прописані декілька пунктів щодо Резиденції. Зокрема з двору, що позаду корпусу №4, треба забрати всі господарські будівлі. На тому місці варто зробити належну інфраструктуру для туристичних об’єктів та реалізації продукції. Її, сподіваюся, зуміємо виготовити з брендом університету. І, звісно, впорядкувати все навколо резиденції. Окрім цього, планую створити добрий піар Резиденції, щоб ми могли її використовувати для додаткового надходження коштів у ЗВО», – зауважив Роман Петришин.

Микола Боднарук додав, що питання екскурсійного обслуговування на території Резиденції не нове.

«Знаємо відгуки. Але треба проводити і поточний ремонт. А це не так просто. Бо фірми, які виграють тендер, повинні мати спеціальний дозвіл».

За словами Олега Ангельського, є план, як реорганізувати туристичну роботу у Резиденції, аби вона була більш ефективною і прибутковою.

«Також надходять пропозиції наших співробітників, які бувають закордоном, перетворити резиденцію у центр культури, науки, техніки».

Про свої дії на новій посаді сміливо зазначив і Роман Петришин. Каже, що спершу треба сформувати команду

«Запропоную, аби декани і директори інститутів самі обрали проректорів. Моя умова: щоб команда була омолоджена наполовину. Буде скасовано посаду проректора з економічних питань, буде змінено головного бухгалтера. Сільва Марут працювала при трьох ректорах, треба дати дорогу молодим. Моє завдання наповнити цей скелет, тобто команду, м’язами».

Напередодні виборів сторінки Петришина та Ангельського у соцмережах особливо активні. Журналісти поцікавилися, звідки кошти на рекламу у Фейсбуку та Інстаграмі.

«На моїй публічній сторінці у Фейсбуку ведеться агітація університету. Реклами мене, як кандидата, там немає. Я агітую вступати в ЧНУ. І це мої витрати – моя півторамісячна зарплата. У мене ще є син, який займається бізнесом, він мені й допомагає», – пояснив Роман Петришин.

Олег Ангельський розповів, що ніяких фінансів він не вносив.

«Те, що бачите на моїй сторінці, це роблять аматори, студенти інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук ЧНУ, де я є директором», – сказав він.

Не оминули на прес-конференції і теми хабарництва у ЧНУ.

«Ніщо так не дисциплінує водія, як поліцейська машина позаду. Ніщо не дисциплінує викладача так, як студенти, які після закінчення сесії будуть анонімно його анкетувати за низкою запитань. Серед них, чи віддячували різними послугами. Щороку робимо таке анкетування. Чотири відсотки студентів на останнє запитання кажуть «так». Цей відсоток упав після Революції Гідності. Як працюємо з тими, хто попав в анкету? Проводжу бесіди з викладачами», – розповів Роман Петришин.

Микола Боднарук переконаний, що має бути здорова атмосфера в колективах, на кафедрах.

«Найкраще боротися з хабарництвом – запобігати йому. Ректор сам корупцію не подолає». 

Також він додав, аби удосконалити освітній процес в університеті, насамперед необхідно вчити англійську. Як викладачам, так і студентам.

Представники ЗМІ запитали в Олега Ангельського, чому саме він став виконувачем обов’язків ректора, а не хтось із проректорів, і чи не посприяв йому у цьому нардеп Микола Федорук.

«Резерв на посаду ректора формується давно, я в ньому вже 20 років. Міністерство розглядало також кандидатури проректорів. У спеціальній науково-метричній базі, куди внесені всі науковці, я займаю перше місце серед усіх викладачів усіх ЗВО України. Керую однією з найбільших структур університету – інститутом фізико-технічних і комп’ютерних наук. Інститут серед аналогічних структур сьогодні займає друге місце в Україні. А Федорук до мого призначення ніяк не причетний, як і я до будь-якої із політсил. Допомога голови наглядової ради університету Миколи Федорука полягає у тому, що він разом із депутатом Максимом Бурбаком входять у бюджетний комітет Верховної Ради України. Саме через цей комітет пробують надавати нам допомогу у ремонті гуртожитків», – сказав він

Усі троє претендентів на посаду ректора ЧНУ кажуть, що будуть робити все для того, аби і викладачі, і студенти мали можливість інтегруватися у Європу та світ.

 

Наталія Фещук

Фото Ірини Болести

 

 

Коментарі