Новини

Церква чи кінотеатр. У Чернівцях обговорювали долю приміщення на Кобилянської

У релігійній організації кажуть, що мають можливість зробити у колишньому кінотеатрі капітальний ремонт.

22 квітня у Чернівцях відбулося обговорення щодо подальших шляхів розвитку приміщення колишнього кінотеатру «Україна», що на вулиці Ольги Кобилянської, 51, 53. Нагадаємо, його планують передати в оренду одній із релігійних громад міста.

Громадські активісти, представники організацій, управління культури міської ради і церкви «Еммануїл» та всі небайдужі чернівчани зустрілися сьогодні в стінах кінотеатру, щоб обговорити долю такої важливої для міста будівлі. Але через те, що приміщення в аварійному стані, дискусію перенесли в центр культури «Вернісаж».

На обговоренні зокрема згадали й про петицію громадського активіста Артема Жука щодо створення культурного кластера на місці кінотеатру «Україна». Електронне звернення зібрало відповідну кількість голосів, його розглянуть на травневій сесії.

«З іншого боку, ми маємо виконком, засідання якого відбудеться наприкінці квітня. На ньому будуть обмірковувати над долею кінотеатру «Україна». Члени виконкому ухвалять рішення, надавати в оренду на 10 років чи ні», − розповіла начальниця управління культури Чернівецької міської ради Юлія Сафтенко.

Нагадаємо, 11 лютого на засіданні виконавчого комітету Юлія Сафтенко не підтримала рішення передати об′єкт релігійній громаді.

Також громадський активіст Жан Побе зазначив, що сьогодні під час обговорення не було представників Департаменту економіки та людей, які рекомендували надати приміщення в оренду церкві, проте були громадські активісти та представники релігійної організації.

«Ми всі знаємо, що приміщення рекомендовано надати в оренду релігійній громаді. Тому сьогодні хочеться дізнатися, який буде зроблено ремонт і скільки він триватиме, що там буде відбуватися та чи буде приміщення доступним для чернівчан», − зауважив Жан Побе.

На що представниця релігійної громади «Еммануїл» Тетяна Рискова відповіла, що у них є можливість зробити ремонт об’єкта.

«Ми плануємо там проводити не лише богослужіння. Адже релігійна діяльність і християнство – це частина нашої культури. Й, оскільки приміщення дуже велике, то крім недільних служб, буде ще й реабілітація для сімей загиблих воїнів, їхніх родин. Також плануємо зробити дитячу кімнату», – зазначила вона.

Раніше у коментарі «Шпальті» в.о директора Департаменту економіки Віталій Гавриш повідомив, для того, аби будівля колишнього кінотеатру «Україна» функціонувала як громадсько-культурний простір, необхідне фінансування. За попередніми підрахунками потрібно приблизно 8-9 млн гривень. І за період його перебування на посаді звернень чи заяв від інших організацій щодо оренди цього приміщення не надходило.

«З 2012 року приміщення кінотеатру «Україна» не здають в оренду».

Після тривалого обговорення громадські активісти вирішили підготувати інвестиційні пропозиції. Також прийняли рішення звернутися до Чернівецької міської ради про створення робочої групи та відкладення  терміну оренди.

Нагадаємо, що раніше на місці кінотеатру «Україна» був Німецький дім (Deutsches Haus). Наразі тут суцільний безлад: підлога ледь не провалюється, під ногами багато сміття, де-не-де залишки будівельних матеріалів, радянських меблів та порожніх пляшок (подивитися фото можна тут).

Зайти всередину чернівчани не можуть, адже вхідні двері будинку зачинені.

 

 

 

Коментарі