Інтерв'ю, Новини, Перша шпальта

Картини, що пахнуть. Буковинка малює портрети та краєвиди Чернівців кавою. Фото, відео

Про незвичне кавове мистецтво і як хобі переросло в основну роботу.

27-річна Людмила Скрипа з Іжівців – художниця і дизайнерка. Буковинка працювала на двох роботах одночасно: була дизайнеркою в одній із місцевих студій та викладачкою дитячих художніх гуртків. Саме під час одного майстер-класу вона й опанувала нове «кавове» мистецтво. Згодом Людмила звільнилася з обох робіт і почала займатися творчістю на фрілансі. Дівчина розповіла «Шпальті» про незвичне захоплення і як хобі переросло в основну роботу. 

 

«Додаю корицю і каву зі смаками»

 

Після того, як Людмила навчала дітей малювати кавою, вирішила й сама вдосконалити свою техніку роботи в новому напрямку. Для малювання картин використовує і заварну, і розчинну каву.

«Розчинною кавою я малюю фон, вона дає ніжний колір, світліший. А ось заварна – дає більш темний відтінок. Нею я малюю контури, чіткі лінії, деталі…», – розповідає художниця.

Картини Людмили зберігають запах кави. Часто для того, аби роботи пахли краще, дівчина додає у кавову «фарбу» різні спеції.

«Я люблю, щоб мої картини гарно пахли. Для цього я додаю корицю у каву або ж купую каву з різними смаками. Це може бути ваніль, шоколад, вишенька, карамель чи багато інших. Вона і смачна, і пахне надзвичайно», – ділиться Людмила.

Запах полотна художниці зберігається свіжим упродовж декількох місяців, проте його можна подовжити до безкінечності. Для цього достатньо тільки кісточкою з водою пройтися малюнком.

 

Кавовий університет та старе місто

 

Людмила любить малювати кавою портрети. Та зараз великою популярністю у неї користується серія картин атмосферних ракурсів Чернівців. Вперше такі роботи дівчина виставила на продаж до минулорічного Дня міста.

«Оскільки я звільнилася з роботи, то почала своє вільне плавання. Окрім звичайних портретів і стінописів, якими я займалася на замовлення, вирішила створити серію цікавих сувенірів. У Чернівцях багато туристів, і я подумала, що було б непогано створити щось таке, чого ніхто не робить, аби була можливість це придбати на згадку про наше чарівне місто. От тоді я і почала шукати цікаві фото, красиві ракурси Чернівців і відтворювала їх кавою на папері».

До минулорічного Дня міста Людмила підготувала серію своїх робіт, яку виставила на ярмарку. Там, окрім малюнків кавою, були й інші її незвичні сувеніри. Одні з таких – малюнки міста на дерев’яних зрізах.

Дівчина малювала найвідоміші для чернівчан та гостей міста архітектурні споруди: університет, костел, вулицю Кобилянської, театр…

«Це знову ж таки щось нове, такого теж ніхто ще не робив у Чернівцях, і я одразу втілила задумане у життя. Із деревом мені допомагає тато. Він знаходить деревину, зрізає, шліфує. А вже далі я сама: полірую її, покриваю водоемульсією, сушу і вже потім малюю акрилом. Вигляд має незвичний, на ярмарку такі сувеніри купували охоче», – розповіла Людмила.

Зараз дівчина працює на фрілансі: приймає замовлення на стінописи, вдома малює картини кавою, на дереві.

Дівчина каже, що такий формат роботи їй більше до вподоби.

«Я занадто творча людина для того, аби сидіти в офісі. Я ніколи не шкодувала, що звільнилася, адже тепер я можу обирати, що і коли робити, хоч записи є далеко наперед, робота мені в кайф. У мене більше часу для  самовдосконалення, тож я буду думати над створенням нових сувенірів».

Дівчина хоче, аби туристи мали з чого обирати – щоб було і гарно, і практично. А кавові картини вона вдосконалюватиме ще більше.

Діана Ватаман

Фото Ірини Болести 

 

 

 

 

 

Коментарі