Новини

«Район «Д». Meridian Czernowitz видасть нову книгу Артема Чеха

Роман готують до «Книжкового арсеналу».

У чернівецькому видавництві «Meridian Czernowitz» вийде нова книга українського письменника Артема Чеха «Район «Д».

Автор став відомим після першої своєї автобіографічної книги «Точка нуль».

Головна редакторка видавництва «Meridian Czernowitz» Євгенія Лопата розповіла «Шпальті» про книжкову новинку.

«Після «Точки нуль» від Артема Чеха багато хто очікував продовження теми війни на Сході України. Цього в «Районі «Д» не відбувається. Натомість саме з цієї збірки оповідань ми дізнаємося про те, що сформувало майбутнього письменника – історії та люди одного району, де пройшло дитинство і юність Чеха. І це так само цікаво. Так чи інакше всі ці історії мають точки перетину, які читач виловлює часом навіть непомітно для себе.

«Район «Д» прекрасно описує Черкаси на межі переходу від Радянського Союзу до незалежної України: сімейні історії, радощі та проблеми, виїзди за кордон та відмови залишати свій дім, відповідальність та авантюризм, дружба та зрада… 17 живих історій про те, що зробило українського письменника Артема Чеха таким, як ми його знаємо, – мужнім, проникливим і щирим – про район «Д» та тих, без кого він був би просто районом», – розповіла Євгенія Лопата.

Враженням від книги поділився й Олександр Бойченко.

«Після формально вдалої і змістовно автобіографічної «Точки нуль», мабуть, не один читач (а принаймні один – напевно) сподівався, що наступною книжкою Артема Чеха стане так само вдалий і так само автобіографічний «роман про війну». То «Район «Д» – це ще не він. У сенсі не роман і не про війну. Хоча, може, якраз і роман. Тобто збірка оповідань, але коли ці – обрамлені прологом та епілогом – оповідання виразно становлять цілісний цикл, нанизаний на образ головного героя і вмонтований у єдину систему просторово-часових координат, то чим це не роман?

Натомість про війну ми з «Району «Д» довідуємося небагато. А саме – що вона є і що автор на ній був. І тому маємо право сприймати цю книжку навіть не просто як роман, а як роман виховання. Роман про те, в яких обставинах і серед яких людей сформувався той, хто згодом зі зброєю в руках пішов захищати Україну.

Найцінніший парадокс нової книжки Артема Чеха полягає в тому, що ні більшість змальованих ним людей, ні більшість змальованих ним обставин, здавалося б, не могли посприяти такому формуванню. А однак посприяли», – прокоментував Олександр Бойченко.

Цю книгу планують видати до «Книжкового арсеналу».

 

 

Коментарі