Поради

Уважно читайте склад. Наталія Бочарова про те, як обрати зубну пасту

Чернівецька дієтологиня Наталія Бочарова розповідає, на що звертати увагу під час купівлі зубної пасти.

У складі зубної пасти є речовина, що сприяє виникненню злоякісних пухлин. Чернівецька дієтологиня Наталія Бочарова розповідає, як обирати найнеобхідніший продукт, яким кожен із нас користується двічі-тричі на день, аби не нашкодити своєму організму.

Щодня наш організм отримує велику кількість токсинів із повітря, води, продуктів харчування, побутової хімії та косметичних засобів, зокрема й через зубну пасту. Це найнеобхідніший продукт, яким кожен із нас користується двічі-тричі на день. Проте коли ми купуємо зубну пасту, то зазвичай звертаємо увагу на бренд, ціну та текст, написаний великими літерами на упаковці (паста відбілювальна, антибактеріальна або заспокійлива). І тільки деякі з нас читають склад.

До складу кожної пасти входить надзвичайно багато речовин, і лише деякі з них є більш-менш безпечними. Та є й такі, які однозначно шкідливі для нашого організму

Коли обираєте зубну пасту, звертайте увагу, щоб у її складі не було таких компонентів:

  • Триклозан. Цей хімічний засіб спочатку використовували, як пестицид. Оскільки він має антибактеріальну дію, то його почали вносити до складу мийних засобів, зубних паст, мила та шампунів, щоб боротися з бактеріями та мікробами. Проте не зауважили, що цей засіб є дуже токсичним і в поєднанні з молекулами хлорованої води переходить у канцероген (речовина, що сприяє виникненню злоякісних пухлин).
  • Натрій флюорид або сіль фтору. Його добувають із продуктів переробки хімічної промисловості та відходів. Тому він шкідливий і викликає хімічні реакції. Окрім цього, сіль фтору є великим нейротоксином, і для дитини така зубна паста може бути смертельно токсичною. Проте у лікувальних засобах цей компонент дозволений, але його вміст має становити 0,1 % флюориду. Якщо це екородукт, його там не повинно бути.
  • ПАР (поверхнево-активні речовини). Це розчинники, які піняться. Тому бажано, щоб їх у складі зубної пасти не було. 
  • З небезпечних речовин є СЛС (содіум лаурил сульфат). Він є надзвичайно токсичним високим алергеном та має подразнювальну дію. 

Окрім цього, є речовини, які допускаються в складі зубної пасти. Їхні назви виділені зеленим та жовтим кольором у таблиці. Червоним позначені речовини, яких не повинно бути.

Отже, якщо кожен із нас почне читати склад зубної пасти та обиратиме більш-менш правильний екопродукт, то це однозначно буде краще для нашого здоров’я.

Коментарі