Новини

Як римо-католики Чернівців святкують Вербну неділю. Фото

Уже традиційно перед костелом родини парафії влаштували ярмарок: продавали готові перев’язані вербові гілочки.

На тиждень раніше від православних та греко-католиків святкують цього року Великдень римо-католики. Сьогодні у них Вербна, або ж Пальмова неділя.

На святкову Месу парафіяни костелу Водзвиження Всечесного Хреста у Чернівцях прийшли не лише з традиційними в Україні вербовими галузками, а й пальмовими гілками. Цього дня людям не шкода відламати гілочку від вазона.

Уже традиційно перед костелом молодь парафії влаштувала ярмарок: продавали готові перев’язані вербові гілочки. Отримані кошти скерують на благодійність – допомогу на лікування Софійці Мешак (у дівчинки структурна епілепсія та затримка розвитку, родині потрібні кошти на обстеження закордоном та лікування).

На відміну від християн східного обряду, у традиції західного вербу освічують не після, а до Служби Божої. Відтак всі повертаються до храму, а священик несе велику пальмову гілку.

Уже від завтра римо-католики переживатимуть Страсний тиждень і готуватимуться до Пасхи.

Сестра-монахиня Згромадження сестер-уршулянок Ірена Губар розповіла «Шпальті» про традиції передвеликоднього тижня:

«Всі основні події розпочинаються у Великий четвер. Це Пасхальне тридення, бо Пасха – це не тільки неділя вранці. У четвер ввечері  відбувається Меса останньої вечері. Від останньої вечері Христа беруть початок усі таїнства, які визнаються Церквою. На цій тайній вечері Ісус встановлює таїнство Євхаристії (причастя). І передає цю владу – відпускати гріхи і причащати – священикам. Тому в цей день вірні особливо вітають священиків», – сказала  монахиня.

Сестра Ірена каже, як Ісус омивав ноги апостолам, так священик у костелі омиває ноги 12-м парафіянам. Це символізує акт покори. Після цього до 12-ї ночі люди залишаються у храмі молитися.

«Ми робимо таку символічну декорацію темниці, в якій перебував Христос. Із вівтаря знімають скатертину: оголений вівтар – це символ того, що Ісуса всі залишили, апостоли повтікали, і в Ісуса забрали навіть одяг. У п’ятницю є Хресна дорога та Літургія страстей Господніх. Субота – день тиші. Ми робимо декорацію – Божий гріб.

Цілий день костел відчинений. Ввечері у суботу на подвір’ї храму запалюють великий вогонь, від якого священик запалює головну свічку – пасхал, і заносить її у темний храм. Відтак світло вмикають, люди запалюють свічки, як символ нашої віри. На цій Літургії читають короткі уривки від початку створення світу і до воскресіння Ісуса. В цей момент починають дзвонити дзвони і грати орган. Бо в четвер і п’ятницю орган у костелі замовкає…», – сказала вона.

У суботу ввечері, як у неділю, у костелі освячують великодні кошики. Щодо святкових страв у цей день сестра Ірена каже, що чогось традиційного немає. Щоправда, дехто дотримується польської традиції і варить на Великдень журек – суп, у якому є яйце, що символізує життя.

На Пасху у Малій базиліці буде дві Меси: о 8:00 та 13:00. Пд час ранкової Меси буде урочиста процесія навколо костелу. Вже другий рік поспіль римо-католики планують розширити маршрут і пройтися вулицями Бетховена – Заньковецької, а біля церкви Св. Параскеви повернути на вул. Головну і звідти до костелу.

За тиждень, коли римо-католики відзначатимуть Великдень, православні та греко-католики – Вербну неділю.

Наталія Фещук

Фото Ірини Болести

 

 

Коментарі