Новини

«Французька весна» повертається до Чернівців

Найближчими днями чернівчани почують французький джаз та музику легендарного Мирослава Скорика у виконанні французів.

Фестиваль «Le Printemps français en Ukraine» (Французька весна в Україні) заснували 2004 року. Спершу Чернівці входили до тих міст, де ця культурна подія відбувалася. А потім на багато років наше місто випало з цього списку. Цього року «Французька весна» знову повертається до столиці Буковини.

Традиційно фестиваль відбувається у квітні, пропонуючи глядачам різноманітну програму в сфері образотворчого мистецтва, кіно, літератури, музики.

Доцент кафедри сучасних іноземних мов та перекладу ЧНУ ім. Ю. Федьковича, викладач французької мови, кавалер французького ордена l’Ordre des Palmesacadémiques (Орден Академічних пальм, нагорода Франції за заслуги в освіті і науці) Тарас Івасютин у коментарі «Шпальті» розповів, що «Французька весна» пропагує не лише французьку культуру, а й франко-українську.

«Спілкуючись із різними людьми з французьких інституцій в Україні, я завжди наголошував, що фестиваль «Французька весна» має повернутися до Чернівців. Бо Буковина і Франція колись мали гарні стосунки, особливо у міжвоєнний період. Цей фестиваль охоплює декілька українських міст. Цього року до Києва, Львова, Дніпра, Рівного, Одеси, Запоріжжя, Івано-Франківська доєдналися і Чернівці. 31 березня «Французька весна» розпочалася на Софійській площі Києва яскравим видовищем». 

За словами пана Тараса, цьогоріч тематика фестивалю — колір, що оточує нас повсюди, надаючи виразності та рухомості мистецтву й культурі. А Чернівці  – це місто, де французька присутність колись мала велике місце. Зокрема, на вулиці Ольги Кобилянської діяв французько-буковинський культурний центр. Викладач уже багато років досліджує зв’язки Буковини та Франції, віднаходить імена тих французів, чиє коріння з нашого краю.

«Мені вдалося дослідити, що у міжвоєнний період у Чернівцях діяло французьке консульське агентство. Очолював його Жак Онора, який працював представником французької торговельної палати у Чернівцях. Деякі документи свідчать, що це агентство відстежувало й аналізувало окремі події, що відбувалися у краї. Французька культурна «експансія» у Румунії у цей період була дуже динамічною, там існувало три французькі консульства. І, відповідно, французька присутність була активною у нас. Починаючи з 1920 року, у Чернівцях відкривають гуртки французької мови.  А у 1938 у місті створили також майже 20 центрів з вивчення французької мови. Кожен із них мав бібліотеку, читальний зал, невеликі приміщення для занять. А великі центри  у Чернівцях, румунських Клужі та Яссах прирівнювалися до відділень Інституту», – каже він.

Про відвідування такого центру у Чернівцях разом із Паулем Целаном згадує його подруга Едіт Зільберман. Вона пише:

 «У французькому культурному центрі нашого міста ми часто відвідували заняття з французької мови і позичали книги в бібліотеці. Ми не пропускали жодного культурного заходу, чи то лекції, сольні вечори, чи то концерти».

Тарас Івасютин додає, що в той час освітні заклади міста отримували французькі періодичні видання.

«Тому повернення «Французької весни» до нашого міста дещо закономірне. У Чернівцях відбудуться три яскравих події у рамках «Французької весни», – наголошує пан Тарас.

У  п’ятницю, 12 квітня, у  Центрі культури «Вернісаж» (вул. Франка, 15) відбудеться концерт тріо Vincent Bourgeyx та українського джаз-бенду BelleVue. Ще на початку квітня всі запрошення на концерт розібрали. Венсан Буржекс  – один із найбільш яскравих джазових піаністів сучасної Франції. Разом із Венсаном гратимуть Дерріл Холл (контрабас), та Бенджамін Хенок (барабани), який свого часу співпрацював із Мішелем Леграном. А ось BelleVueBand (Україна) – це нове  ім’я у джазовій музиці України.

Вперше в Україні – лише в Києві, Львові, Рівному та Чернівцях – виступить струнний квартет «DANOS» із міста Авіньйона. Концерт французів відбудеться у Чернівецькій філармонії у суботу, 13 квітня. На тлі їхньої музики також звучатиме поезія, яку читатимуть французький композитор П’єр Тійюа та актор Івано-Франківського драмтеатру Євгеній Холодняк. Звучатиме поезія французького поета, Нобелівського лауреата 1947 року, Андре Жіда та українських поетів епохи модерну. У програмі – музика найвидатніших композиторів-класиків Моріса Равеля, Франца Шуберта, Фредеріка Шопена та представників сучасного класичного музичного мистецтва П’єра Тійюа, Івана Карабиця та Мирослава Скорика. Вартісь квитків –  80-120 грн.

«З творчістю Андре Жіда я познайомився ще у студентські роки. Це великий французький письменник 20 століття, я читав декілька його творів в оригіналі. Як відомо, Жід дуже захоплювався Радянським Союзом, але коли у 1936 році відвідав Союз, його ілюзії розвіялися і він написав записки під назвою «Повернення з СРСР» («Retourdel’URSS»), де виступає з жорсткою критикою радянського тоталітаризму. Такої реакції ніхто від нього не очікував», – розповідає Тарас Івасютин.

19 та 20 квітня «Французька весна» у Чернівцях завершиться показом французьких короткометражок «Довгі ночі короткого метра».

Наталія Фещук

 

Коментарі