Новини

15 кілометрів веломаршрутів. Де у Чернівцях з’являться доріжки для велосипедистів

Як переконують у міськраді, вже за тиждень здадуть готовий проект.

Чернівецька міська рада в рамках проекту «Через сталий транспорт до чистого довкілля» зобов’язалася організувати у місті до 15 км веломаршрутів. Зараз добігають кінця останні роботи, передбачені програмою. З урахуванням можливостей та обмежень проекту, а також напрацювань концепції розвитку велоінфраструктури, у рішенні вказано три ділянки:

  • вулицю Руську – від мікрорайону «Гравітон» до вулиці О. Пчілки;
  • від Театральної площі до вулиці Щербанюка (через Котляревського та Лесі Українки, Соборну площу, Героїв Майдану, Садову, Федьковича та Аксенина, частково вул. Головну);
  • дамбу, що сполучає вулицю Калинівську та міський пляж.

Проект велоінфраструктури реалізовують за грантової підтримки Євросоюзу. Про це у коментарі «Шпальті» розповів заступник міського голови Володимир Середюк.

«Проект передбачає прокладання 15 кілометрів велодоріжок у Чернівцях. Основні локації – це так званий «студентський маршрут», який частково охоплює дорогу від університету до студмістечка – там, де була можливість реалізувати в рамках бюджету. І також ділянка з Гравітону до вулиці Олени Пчілки.

Цей проект уже на завершальній стадії – іде облаштування й виконання розмітки. Думаю, тиждень-півтора – і вже будемо здавати роботи. Лишилися тільки дрібниці, а всі основні роботи: асфальтування, ремонт тротуарів – уже виконані», – сказав Володимир Середюк.

Як розповіла «Шпальті» голова ГО «БАРР» Тетяна Лебухорська, проект передбачав створення саме веломаршрутів, а не велодоріжок. Адже для того, щоб велосипедисту було комфортно і безпечно пересуватися, не завжди потрібна велодоріжка.

«Достатньо просто впорядкувати та інакше влаштувати дорожній рух. Відповідно, у нас веломаршрути найбільше охоплюють центральну частину міста. Починаючи від Театральної площі (вул. Котляревського, Лесі Українки, Соборної площі) і далі до Героїв Майдану. Потім Садова, Федьковича й Аксенина. І частина Головної, біля Центрального парку, де у п’ятницю проводили роботи.

За словами пані Тетяни, на різних ділянках буде різний спосіб облаштування цього руху.

«Наприклад, на вулиці Федьковича й Аксенина просто буде впорядковане велопаркування. Для того, щоб велосипедист міг комфортно їхати в основному русі транспорту. Була можливість облаштувати велодоріжку, тобто частину тротуару, на вулицях Садовій, Головній уздовж парку і ще, здається, частину Героїв Майдану. Також буде зроблена частина на Руській – від вулиці Олени Пчілки і до самого Гравітону. Там відремонтували частину тротуару – саме через нього буде дозволений рух велосипедистів. Ще ми відновили тротуарне покриття на Щербанюка – там, де будуть маркувати», – сказала Тетяна Лебухорська.

Грантові контракти підписали у лютому 2017 року. Тоді все обіцяли виконати за 14 місяців (загальний бюджет проекту складає 33450 євро — близько 1 млн грн). Натомість громадська діячка переконана: завершити роботи так швидко, як обіцяють у міськраді, малоймовірно.

«Я не можу точно сказати, коли це закінчиться. Це питання до міської ради – хоч і амбітно ставлять план завершити роботи до кінця тижня, я не впевнена, що все це встигнуть. До речі, проект не передбачав, що по ходу веломаршрутів мають бути велопарковки. Але зараз у місцях, де є така потреба, парковки для велосипедистів встановлені ще раніше», – розповіла голова ГО «БАРР».

Детальніше з проектом та тим, як його реалізують у Чернівцях, можна ознайомитися тут.

Фото Ірини Болести

Коментарі