Новини, Репортаж

Екзотика під куполом. Які кімнатні рослини вирощують у Ботсаду Чернівців

Агава, клівія, кімнатний виноград та кріптантус – рослини родом із субтропічних і тропічних країн, які в наших краях стали кімнатнимиНаскільки ці рослини вибагливі та як їх придбати чернівчанам.

Ботанічний сад Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича є одним із найстаріших і найменших за площею в Україні. Його територія складає майже 3,5 гектари, а колекційний фонд становить близько 3 300 видів і сортів рослин та дерев. 

Агава, клівія, кімнатний виноград та кріптантус – рослини родом із субтропічних і тропічних країн, які в наших краях стали кімнатними. Їх вирощують в оранжереї ботсаду ЧНУ.  Журналісти «Шпальти» дізналися, наскільки ці рослини вибагливі і як їх можна придбати.

Зустрічаємося з чернівчанкою Єленою посеред сотні екзотичних рослин у оранжереї Ботанічного саду ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Дівчина є частою гостею ботсаду – купує тут додому різні кімнатні рослини.

– Вперше до оранжереї я прийшла з друзями. Вони купували кімнатні рослини. Відтоді я часто тут буваю. Останній раз придбала монстеру. У звичайному квітковому магазині дрібнолистна тропічна рослина коштує від 200 грн, тут же величезна монстера вартувала 120 грн.

Студентка розповідає: намагається обирати невибагливі рослини, а також ті, котрим буде комфортно в її домі. За це рослини віддячують у власній манері.

– Вдома почали розмножуватися сукуленти, я кожного разу заглядаю до них: «Ну що, як у вас там справи?». Це моя маленька сім’я, – каже Єлена. – Я люблю кімнатні рослини за те, що вони роблять дім живим. Вони мають душу. Мені важко уявити дім без домашніх тварин. Так само без рослин». 

До нас долучається завідувачка оранжереї Ксенія Коржан. Жінка добре знайома з Єленою. Пригадує, як нещодавно студентка прийшла до ботсаду з друзями. Тоді вони придбали чимало рослин для декорування закладу. Зокрема агаву.

– Чим вона цікава та екзотична? Тим, що з неї виготовляють текілу. Ці рослини не є примхливими. Потрібно лише вчасно поливати, залежно від того, як підсихає земля. Агава виростає великою. Ось цій, наприклад, уже більше 10 років, – розповідає Ксенія Коржан.

– Популярним є хлорофітум. По-перше, він невибагливий. По-друге, добре очищає повітря від пилу, хвороботворних бактерій, а також вуглекислого газу та безлічі шкідливих речовин. Завдяки йому мікроклімат у приміщенні значно поліпшується. 

Придбати в оранжереї можна і квітучі рослини, наприклад, клівію. У природі ці квіти ростуть на західному узбережжі Південної Африки. Клівію широко використовують у фармакології. Та варто пам’ятати: листя й коріння цієї рослини токсичне і може викликати блювоту та навіть параліч.

– Клівія зовсім невибаглива щодо вологості, а ось пряме сонячне проміння влітку може нанести шкоду рослині, – каже пані Ксенія. – З екзотичних рослин є ще кріптантуси. Вони невибагливі рослини і створюють гарні композиції, особливо з сукулентами.  

На реалізацію виставлена сансів’єра, яку в побуті помилково називають «тещин язик», – розповідає Ксенія Коржан. В оранжереї є чимало її видів, а от на продаж – лише два. Сансів’єру вважають однією з найбільш тіньовитривалих рослин.

Ще однією невибагливою є аспарагус – родич їстівної спаржі.

На Сході аспарагус широко використовують у народній медицині завдяки його хімічного складу. У наших краях – зазвичай для декору.

Тим часом ми спускаємося сходами, оповитими листям винограду Вуаньє. Рослина плоди не дає, тому її вважають суто декоративною.

– Коли в оранжереї ремонтували сходи, ми хвилювалися, чи рослина переживе це. Пережила, – усміхається завідувачка оранжереї Ксенія Коржан. – Вуаньє можна вирощувати вдома, та варто пам’ятати, що виноградові потрібна міцна опора. Також рослина не пристосована до українських зим.

Про оранжерею дбають четверо ботаніків. Вони стежать, щоб колекція флори не зменшувалася. Для цього висаджують нові рослини з запасом, адже, як показує досвід, не всі можуть прижитися. Коли трапляється надлишок, його виставляють на реалізацію.

– Ми вирощуємо рослини для збереження колекції, а не для продажу. На реалізацію виставляємо небагато екземплярів, всього по-трішки, – каже пані Ксенія.

За її словами, цьогоріч популярними є пальмові та сукуленти. Останні, до речі, вже розпродані. 

Здебільшого в оранжереї вирощують рослини тропічного і субтропічного клімату, стовпчик термометра не опускається нижче 18 градусів за Цельсієм. Вологість регулюють поливом. В оранжереї зберігається природний плин часу, добрива майже не використовують. Запитуємо в Ксенії Коржан поради, як доглядати за кімнатними рослинами.

– Перед покупкою переконайтеся, що рослині буде комфортно: це температура, доступ до природного світла і простір. Якщо купуєте в магазинах, пам’ятайте, що рослини зберігають у чистому торфі і на поживних речовинах. Коли ви забираєте їх додому, то зникають ось ті умови. Потрібно продовжувати підживлювати, поступово зменшуючи дозування, – радить пані Ксенія.

Зазвичай до оранжереї приходять працівники шкіл та садочків. Для навчальних закладів рослини повинні відповідати вимогам безпеки.

Дізнатися повний перелік рослин, виставлених на реалізацію Ботанічним садом ЧНУ ім. Ю. Федьковича, можна за посиланням.

Придбати рослини можна з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 16:00. Наразі оранжерею ремонтують, тому екскурсії доступні лише територією ботанічного саду.

 

Ірина Шевчук

Фото Ірини Болести

                

Коментарі