Новини, Перша шпальта, Репортаж

Станція-привид. Чи готова «Чернівці-Південна» до курсування потяга зі Львова

Про залізничний вокзал, зовнішній вигляд якого незмінний упродовж 150 років.

31 березня на Буковині стартує транспортний експеримент. Упродовж двох місяців швидкісний потяг Чернівці–Львів № 701/702 буде курсувати з/до станції «Чернівці-Південна», що на вулиці Маловокзальній, 21А. Журналісти «Шпальти» перевірили, у якому стані зараз цей залізничний об’єкт, чи готова станція до проведення експерименту та наскільки перспективним стане її використання.

Про те, що швидкісний потяг Чернівці-Львів з 31 березня в експериментальному режимі курсуватиме з та до станції «Чернівці-Південна», стало відомо декілька тижнів тому. Тоді чимало чернівчан, особливо молодь, запитували: «А де це взагалі?». Невеликий старенький вокзал розташований на вулиці Маловокзальній, 21А – неподалік від Чкалова та аеропорту «Чернівці». Перша думка, коли бачиш станцію: «Тут було б круто знімати історичні фільми». Будівлю відкрили ще у 1866, і за 153 роки її зовнішній вигляд практично не змінився. Фасад ще австрійських часів, радянська влада також мало що змінила – лише провела невелику реконструкцію всередині приміщення. Однак якщо для кінозйомок станція згодиться, то для сучасного обслуговування пасажирів тут немає фактично нічого. Але про все по черзі.

Останні п’ять років начальником станції «Чернівці-Південна» працює Володимир Луців.

«Це станція більше вантажного типу, пасажирських поїздів тут їздить дуже мало. Лише приміські потяги Чернівці–Вадул-Сірет і Чернівці–Сторожинець. Раніше ще ходив поїзд на Бухарест і Варну один раз на тиждень, але він на нашій станції не зупинявся, просто проїжджав повз неї», – пояснює Володимир Луців.

Чоловік розповідає, що близько 20 людей щодня сідають на станції «Чернівці-Південна» на приміські потяги. Більшість із них пенсіонери. Також є люди, які зранку підсідають тут на поїзд, що їде з Вадул-Сірета чи Сторожинця, і доїжджають ним до Центрального залізничного вокзалу.

На станції є дві пасажирські платформи завдовжки 134 метри кожна. Вони хоч і досить вузькі, але їхня ширина відповідає нормам.

Експеримент, під час якого «Чернівці-Південна» прийматиме потяг «Чернівці-Львів», триватиме два місяці – у квітні та травні. Запровадження цього сполучення на постійній основі розглядатимуть за результатами аналізу пасажиропотоку впродовж цього часу та виходячи з технічних можливостей.

«Мені самому цікаво, як проходитиме цей експеримент. Зі мною ніхто не консультувався з цього приводу і взагалі я дізнався про нововведення з інтернету. Водночас ставлюся до цієї ідеї позитивно. Але необхідні хоч якісь капіталовкладення в саму станцію, тому що тут фактично руїни. Відколи я тут, жодного ремонту не було. Ми що можемо, те робимо, але у нас практично немає коштів. Максимум, що зараз у наших силах – поприбирати територію та побілити бордюри», – каже Володимир Луців.

За його словами, оновлення потребує практично все: необхідно відремонтувати фасад та перекриття станції, осучаснити зал очікування, облаштувати пристойну громадську вбиральню. Наразі туалет – це дірка в бетонній підлозі.

Станція «Чернівці-Південна» підпорядкована Івано-Франківській дирекції залізничних перевезень «Львівської залізниці».

«В Івано-Франківську кажуть, що чимось нам допоможуть, але не все залежить від дирекції залізничних перевезень, тому що вона також своїх коштів не має. Станції і суміжні будівлі перебувають на балансі «Будівельного управління №4» (БУ-4). Ця структура безпосередньо підпорядкована Києву, у Чернівцях є лише відділення. Тільки на рахунок БУ-4 переказують кошти, вони вносять їх у план, і лише тоді роблять ремонт чи інші роботи. Ми самотужки практично нічого не можемо тут зробити», – пояснює пан Володимир.

Помічаю ціле крило будівлі з новими металопластиковими вікнами. Звертаю на це увагу начальника станції – вочевидь, на якийсь ремонт гроші таки виділяли?

«Ці вікна замінили торік. На станції функціонує організація МЧ Львів. Це навантажувально-розвантажувальна фірма, яка працює при Львівській залізниці. Її працівники, які розвантажують вагони, мають у приміщенні нашої станції кімнати. Там вони можуть прийняти душ, випрати речі, відпочити. Для них виділили на це гроші, і БУ-4 виконало роботи. А скільки листів я неодноразово писав щодо ремонту всієї станції – все марно», – розповідає Володимир Луців.

«Львівська залізниця» у відповіді на наш інформаційний запит повідомила, що план робіт на 2019 рік не передбачає проведення капітального ремонту будівель станції «Чернівці-Південна».

Заходимо всередину вокзалу. Двері, над якими вивіска «Зал для пасажирів», ведуть до невеликої кімнати з декількома лавицями. В очі одразу кидається незвична конструкція, яка за австрійських часів, імовірно, слугувала фонтанчиком із питною водою. Поруч – запечатане вікно, в якому колись продавала квитки касирка.

«Тут була каса, але вона перестала функціонувати приблизно в 1998 році. Мабуть, уже тоді не було великого пасажиропотоку. Також було невигідно утримувати чотирьох касирів, які працювали по змінах і яким треба було платити гроші. Поки відновлення роботи каси не передбачено», – розповідає начальник.

Зал очікування буде відкритим для пасажирів. Водночас придбати квитки на потяг «Чернівці–Львів» можна у касах інших вокзалів, зокрема залізничного станції «Чернівці», безпосередньо у поїзді, а також через електронний сервіс. Вартість квитка у квітні на поїздку від станції «Львів» до станції «Чернівці-Південна» буде такою ж, як до станції «Чернівці» – від 120 до 140 гривень. Ціна буде однаковою, оскільки відстань до обох станцій від Львова входить до одного тарифного поясу.

Повертаємося на затишну веранду вокзалу. Усе тут – автентичні колони, елементи оздоби та ковані перила – переносить думками у позаминуле століття. Є й ще австрійські металеві підставки для горщиків, щоправда, квіти в них уже давно не цвіли.

«Оці корзини колись були розраховані на те, що там висітимуть квіти. І в нас була думка, щоб це відновити, але боїмося, що все покрадуть», – каже пан Володимир.

Крім пам’яток австрійського періоду, тут є і більш пізні «артефакти». Деякі з них свідчать про те, що, можливо, колись станція була місцем збору чернівецької фан-групи Фредді Меркюрі.

Наразі на станції «Чернівці-Південна» працюють 15 осіб. Володимир Луців каже, що персонал до проведення експерименту з потягом «Чернівці–Львів» готовий.

«Для наших працівників особливо нічого не зміниться. Бо кас як не було, так і немає, черговий по станції, як і раніше, цілодобово працюватиме. Його завдання – прийняти поїзд й організувати безпеку руху та відправити поїзд. Саме для цього всі умови в нас є».

Згідно з новим графіком, з 31 березня потяг «Чернівці-Львів» відправлятиметься зі станції «Чернівці-Південна» о 5:45, а прибуватиме о 22:20. Експерти вважають, що використання станції досить перспективне, оскільки вона розташована у найбільш густозаселеному районі міста та недалеко від аеропорту.

«Люди, які їздитимуть на Львів чи зі Львова, будуть активно користуватися станцією, бо тут поруч спальні райони. Коли треба дістатися до залізничного вокзалу зранку, то громадський транспорт ще не їздить, а таксі надто дороге. Головне, щоб цю ініціативу не скасували і не вийшло так, що це зробили до виборів. Аби не сталося так, що вибори минули – і все», – розмірковує начальник станції.

Уже виходячи зі станції, зустрічаємо чоловіка, який пропрацював тут більше 30 років. Він каже, не пригадує, щоб за три десятиліття будівлю бодай раз ремонтували. І додає, що навіть не надіється дочекатися на реконструкцію чи хоч якісь покращення. Можливо, повернення станції «Чернівці-Південна» на залізничну карту України все-таки посприяє цьому…

Іван Сірецький

Фото Ярослави Дерев’янко

 

 

Коментарі