Новини

БомбеЗНО. Для випускників румуномовних шкіл Буковини влаштували мовний табір  

Упродовж чотирьох днів їм будуть давати поради, як успішно скласти тестування з української мови та літератури.

Фото Ігоря Константинюка

При Новоселицький гімназії запрацював чотириденний мовний табір «БомбеЗНО» для учнів шкіл із румунською мовою навчання. Він орієнтований на те, аби дати випускникам, які спілкуються румунською, лайфхаки для успішного складання ЗНО з української мови та літератури.

Організаторка проекту Любов Залюбовська розповідає, що він діятиме не тільки на Буковині, а й при навчальних закладах Закарпаття.

«Цей проект започаткований Міністерством освіти і науки України з метою покращення результатів ЗНО з державної мови у випускників, які навчалися у школі не українською. Таку ситуацію спостерігаємо на Буковині – тут багато румуномовних шкіл. Ще гірша ситуація у школах Закарпаття – там угорська переважає, і багато учнів не можуть скласти ЗНО з української навіть на мінімальний поріг», – розповіла організаторка проекту.

Любов Залюбовська/Фото Ігоря Константинюка

У Чернівецькій області у проекті беруть участь 200 школярів. До участі одинадцятикласники румуномовних шкіл записувалися добровільно, адже табір працює у канікулярний період. Їм подаватимуть інформацію у розважальній манері, звертаючи увагу на найважливіших аспектах ЗНО. Викладають у мовному таборі вчителі шкіл району, а також запрошені організаторами проекту фахівці з різних областей України.

«Проект цікавий тим, що ми в ігровому стилі пропрацьовуємо ті моменти, які найчастіше трапляються на ЗНО. Це різні інтелектуальні ігри, відео, лайфхаки. Це розраховано на те, що навіть якщо дитина не читала того твору, вона згадає ці інтерактивні картинки, спрацює асоціативна пам’ять – і вона правильно напише тест», – розповіла «Шпальті» вчителька української мови та літератури Новоселицької ЗОШ №3 Роксолана Твердохліб.

Роксолана Твердохліб/Фото Ігоря Константинюка

Самі учні проектом задоволені, їм подобається стиль викладання.

«Нам кажуть, що нас ніхто не навчить мови за 4 дні, але ж цього й не треба, бо ми мову знаємо. Ми готуємося до ЗНО старанно і в школі, і в додатковий час. Нам гарно викладають у школі українську, є спеціалізовані класи. Цей проект – ще одна безкоштовна можливість повторити програму. Тут дійсно цікавий метод навчання, та й повторення й узагальнення ніколи не буде зайвим», – каже випускниця Ірина.

Завідувач районного методичного кабінету відділу освіти Новоселиччини Сергій Власов розповів «Шпальті», що у їхньому районі в учнів немає мовного бар’єру. Діти беруть участь у всіх олімпіадах у рівних умовах та складають ЗНО без перекладу. Перевага в тому, що в районі працюють двомовні школи.

«Румуномовних учнів ніколи не виокремлювали і не робили з них особливих. Ніколи у нашому районі не робили акцент на мові, бо немає бар’єру в спілкування. Часто ці діти проявляють себе навіть краще, займають призові місця. Напевно, їхні результати залежать не так від мови викладання в школі, як від самих дітей, від їхнього бажання вчитися. За допомогою мовного табору вони зможуть підтягнути свої слабинки. Діти добре розуміють, що від результатів ЗНО залежать їхні можливості під час вступу, їхнє майбутнє загалом, тому вони старанно готуються до тестування», – сказав Сергій Власов.

Пауль Пшенічка/Фото «Шпальти»

До мовного табору запросили відомого педагога Пауля Пшенічку. Він розповів учням про важливість знання державної мови та те, що вивчити українську легко, незалежно від того, якою мовою ви спілкуєтеся вдома.

«Я особисто знаю людей, які вдома розмовляють російською, та українську вони склали на відмінно. Не від того, якою мовою ви в побуті спілкуєтеся, це залежить. Зараз можливостей вивчити будь-яку мову багато – було би бажання. Якщо говорити про ЗНО з української мови та літератури, то я вважаю, що програма потребує змін. Нам треба змінювати ідеологію складання ЗНО. Я вважаю, що не зовсім вдало вибирають матеріал. Твори дуже архаїчні – цього вже давно нема у житті. Треба щось сучасніше давати», – зауважив учитель.

Від румуномовних учнів у пана Пауля хороші враження.

«Мені не треба багато часу аби помітити талант. Є достатньо здібних дітей, розумних. Видно по очах, що вони чогось досягнуть».

Організатори проекту «БомбеЗНО» наголошують, що проект пілотний. Його реалізують завдяки Фінському проекту підтримки шкільної реформи в Україні. У майбутньому планують організувати табори, які були б спрямовані на вивчення й інших предметів.

Діана Ватаман

 

 

 

 

Коментарі