Колонки, Новини

Вітчизняне кіно у Чернівцях. Як зробити українські фільми популярними

Про українське кіно, квоти та чому у чернівецьких кінотеатрах фактично відсутні українські фільми.

Директорка Чернівецького обласного кіновідеопрокату Людмила Калінкауцька пише про кінотеатри, які працюють на виручку, у чиєму вони підпорядкуванні та як зробити українські фільми популярними.

На 1 січня 2019 року у Чернівецькій області налічується 40 кінотеатрів та кіноустановок. У нашому місті тільки один комунальної власності, це «Чернівці». Три інших є приватними, які самі формують репертуарну політику. І це попри те, що закон «Про кінематографію» передбачає 30% показ вітчизняного кіно у прокаті. Цю квоту не завжди витримують, тому що кінотеатри перебувають на самоокупності. Ось відповідь на запитання, чому українські фільми демонструють на ранкових сеансах.

На ринку України сьогодні з’являється все більше і більше вітчизняних фільмів. За даними Державного агентства України з питань кіно, на екрани 2018 року вийшло понад 45 стрічок, створених українськими кінематографістами. Можливо, не всі вони голлівудські, але серед них є вартісні кінострічки, наприклад: «Кіборги», «Позивний Бандерас», «Крути 1918», «Таємний щоденник Симона Петлюри», «Вулкан» тощо. З такими фільмами патріотичної тематики потрібно працювати, глядача треба зацікавити. Проводити допремꞌєрні покази, зустрічі зі знімальними групами, українськими акторами. Потрібно гуртувати інтелігенцію для живого спілкування та обговорення нових кінострічок до і після перегляду, залучати фахівців для детальнішого занурення в епоху, на тлі якої відбуваються події фільмів. Важлива також якість реклами, співпраця із засобами масової інформації, правильна подача матеріалу учнівській та студентській молоді, всім зацікавленим верствам населення.

Це щоденна кропітка робота, яка потребує багато знань та зусиль. При кінотеатрах повинні працювати професіонали: редактори і методисти, віддані своїй справі, обізнані в мистецтві репертуарного планування, історії всесвітнього й українського кінематографу.

У цьому сенсі дуже добре працює вижницький кінотеатр «Карпати». Тут відстояли і зберегли його, закупили сучасну апаратуру, створили комфортні умови для глядачів, постійно демонструють українське кіно, влаштовують допрем’єрні і прем’єрні покази, творчі зустрічі. Це приклад того, що директор кінотеатру на своєму місці.

З нетерпінням чекаємо, коли відкриється кіномистецький центр імені Івана Миколайчука. Цей кінотеатр реконструюють під кіноцентр, де будуть демонструвати українське кіно. Анонсують також створення в ньому музею талановитого кіноактора, режисера, сценариста, нашого земляка Івана Миколайчука. Планують проведення різноманітних виставок та творчих зустрічей з українськими кінодіячами. Сподіваємося, втілення в життя цих амбітних планів незабаром.

До речі, актори і режисери мають велике бажання брати участь у творчих зустрічах, розповідати про своє мистецтво, ділитися враженнями від знімального процесу та спогадами про спілкування з видатними кіномитцями України.

Один із наочних прикладів – проведення у Чернівецькій області кінофестивалю «Іванова Переберія», що присвячений дню народження Івана Миколайчука. Впродовж десяти років у червні до Чернівців приїжджає делегація Державного агентства України з питань кіно і Національної спілки кінематографістів. Чернівецький кіновідеопрокат організовує зустрічі з населенням буковинського краю, де йдеться про творчість Івана Миколайчука. Його побратими, відомі кіномитці, згадують про спільну роботу на зйомках. У кожному кінотеатрі впродовж травня планують та демонструють  фільми, де знімався або брав участь як режисер Іван Миколайчук. Кінофестиваль «Іванова Переберія» став своєрідним брендом Чернівецької області на кіномапі України.

Зараз у кіносфері переломний момент. Українське кіно відроджується, збільшується державне фінансування та законодавча підтримка кіногалузі. Фільми молодих українських режисерів здобувають нагороди на різноманітних світових кінофорумах.

Сподіваюся, всі ці чинники посприяють подальшій популяризації українських кінострічок на Чернівецьких екранах.

 

Коментарі