Новини

Реорганізація в РЕМі. Чи повернуть чернівчанам гроші, які вони платили на рахунок старої компанії

Деякі споживачі через борги у платіжках заплатили за світло двічі.

У чернівчанки пані Ірини виникли складнощі з оплатою за електропостачання у січні. У «Чернівціобленерго» їй порадили поки не здійснювати оплату, а у лютому їй це зарахували як борг. Пізніше жінці прийшов рахунок, згідно з яким вона могла не платити за світло взагалі, адже у неї була переплата за минулі місяці. Про це пані Ірина розповіла у коментарі «Шпальті».

«Щомісяця я оплачую комунальні послуги через особистий кабінет за допомогою терміналу. Коли я в січні прийшла оплатити світло – там нічого не було. Я здивувалася, одразу зателефонувала в абонвідділ «Чернівціобленерго», де мені порадили поки що не платити за світло, адже у них проходить реорганізація. У лютому мені приходить платіжка на суму понад дві тисячі гривень. Я знову зателефонувала в абонвідділ, там сказали, що я маю заплатити авансом через свою заборгованість у лютому.  Врешті-решт син поїхав до них і з’ясувалося, що мені взагалі не треба нічого платити, адже у мене 400 з чимось гривень переплати. Ми не заплатили, й у березні вже прийшов правильний рахунок, згідно з яким ми взагалі нічого не мали платити. Цілий місяць хвилювалася, бо не розуміла, звідки заборгованість», – розповідає пані Ірина.

Така плутанина пов’язана з тим, що з першого січня 2019 року електропостачання побутовим та малим непобутовим споживачам Чернівецької області здійснює нова компанія – товариство з обмеженою відповідальністю «Чернівецька обласна енергопостачальна компанія». Відповідно, тепер кошти за спожиту електричну енергію за період з першого січня 2019 року необхідно сплачувати на рахунок нового постачальника.

У «Чернівціобленерго» тривалий час змінювали реквізити оплати, не працював особистий кабінет споживачів. У зв’язку з процесами реорганізації клієнтам навіть радили не платити за спожиту електроенергію, поки не прийдуть платіжки.

У прес-службі АТ «Чернівціобленерго» пояснили «Шпальті», що всі переплати споживачів, які утворилися станом на 01.02.2019 року, перекинуло на особові рахунки споживачів у ТОВ «ЧОЕК». Таким чином, ТОВ «ЧОЕК», надаючи рахунки за спожиту електроенергію споживачам, суму до сплати відкоригує щодо здійсненої переплати в минулому. Отже, якщо у вас була переплата на рахунок колишньої компанії – вам відмінусували ці кошти з рахунків, які ви отримали за період споживання з початку року.

Через зміну реквізитів і те, що оплату послуг на рахунок старої компанії зараховували споживачам як тимчасовий борг, багато чернівчан повторили оплату – вже на реквізити нового постачальника.

Головний інженер однієї чернівецької будівельної компанії Микола Поліщук розповів, що їм також довелося продублювати платіж за спожиту в січні електроенергію на суму більше, ніж 40 тисяч гривень. Втім, вони уклали тристоронню угоду між постачальниками світла та підприємством, яке гарантує їм повернення цих коштів.

«Чернівціобленерго» заздалегідь повідомило нас, що будуть міняти реквізити. Втім, від нас усе одно вимагали традиційну передплату на наступний місяць. Ці гроші пішли на рахунок старої компанії-постачальника, тож пізніше ми змушені були повторити передплату на новий рахунок. Ми звернулися до компанії з листом, у якому просили повернути нам ці кошти. Нам запропонували укласти тристоронній договір. Ми з розумінням ставимося до цієї ситуації, очікуємо на повернення коштів згодом», – сказав Микола Поліщук у коментарі «Шпальті».

Деякі споживачі розрахувалися за електроенергію до 10 лютого, а потім отримали повідомлення про борг перед новим постачальником. В АТ «Чернівціобленерго» запевняють, що ці кошти нікуди не зникнуть.

«Якщо споживач помилково оплатив за спожиту електроенергію на рахунки АТ «Чернівціобленерго», а згодом отримав повідомлення від ТОВ «ЧОЕК» про борг за спожиту у січні електроенергію на вже сплачену суму, не варто хвилюватися. Всі переплати споживачів, що утворилися в АТ «Чернівціобленерго» станом на 01.03.2019 року, будуть перераховані на особові рахунки споживачів у ТОВ «ЧОЕК», – повідомили у прес-службі «Чернівціобленерго».

У компанії нагадують, що ті абоненти, які мають заборгованість перед АТ «Чернівціобленерго», що постачало електроенергію до 31 грудня 2018 року, ще мають можливість розрахуватися за спожиту торік. Такі споживачі отримають два рахунки: один – про сплату боргу перед АТ «Чернівціобленерго», який виник у попередні періоди; другий – від ТОВ «ЧОЕК» за спожиту електроенергію, починаючи з січня 2019 року.

 

Коментарі