Афіша, Новини

У Чернівцях влаштують концерт до свята Пурім

Захід відбудеться у Палаці «Академічний».

21 березня у приміщенні Палацу «Академічний» відбудеться святковий концерт до єврейського свята Пурім. Організатори – ЧОБФ «Хесед-Шушана», ЗОШ-41, Єврейський центр Хабад Любавіч.

Про це повідомляє директор ЧОБФ «Хесед-Шушана» Ілля Хочь.

Організатори запрошують на концерт усіх охочих. Початок о 14:00.

Довідка

ПуримПур – єврейське свято, установлене на згадку порятунку перських євреїв від винищування їх Аманом, улюбленцем перського царя Ахашвероша.

У це свято прийнято читати сувій Естер (біблійна книга), у якому оповідається про ці події, усіляко веселитися. До речі, це єдиний день, коли юдеї повинні пити багато, доки вони перестануть розрізняти слова «нехай буде проклятий Аман» від «нехай буде благословенний Мордехай». Під час читання сувою Естер під час проголошення імені Амана звучать спеціальні тріскачки.

Традиційною стравою є гоменташі — трикутне печиво чи пиріжки з маком чи іншою начинкою, які прийнято називати «вуха Амана». Хоча це — народна етимологія, яка пішла від співзвуччя «мон» (мак) і «Гомон» (Гаман) у їдиші. Але ця назва кумедним чином широко використовується уже близько двох століть. Саме в такому вигляді назва печива ввійшла у сучасний іврит.

Діти ставлять театральну виставу — Пуримшпіль.

Пурим святкують 14 числа місяця адара за єврейським календарем. Ця дата припадає у різні роки на дні між 20 лютого і 25 березня.

 

Коментарі