Новини

Перший Президент України в Чернівцях. Про початок кар’єри на Буковині та завершення війни

Леонід Кравчук розповів про те, коли може закінчитися війна, як голосувати на виборах і українську мову.

Перший Президент України Леонід Кравчук сьогодні у Чернівцях. Політичний діяч розповів, що приїхав на Буковину, аби відверто поговорити про політику, вибори і дати чесні відповіді на всі запитання, які матиме громада.

«Я часто буваю у відрядженнях, зустрічаюся з журналістами, активістами, охоче спілкуюся з простими людьми навіть на базарі, де купую м’ясо. Мені останнім часом постійно ставлять запитання: «Леоніде Макаровичу, чого ви вже не відпочинете? Чого ви весь час десь їздите, виступаєте?». Так ось, скажу вам щиро: коли я побачу, що Україна йде дорогою вперед, хоча би відкрила двері до цього, – то я не заважатиму молодим, не переконуватимему когось ні у чому. А тепер мушу, бо бачу, що теперішня ситуація в країні – найгірша за всі 28 років. Україна переживає свої найтяжчі часи: війна, корупція, бідність… Якщо ми і цього разу дамо себе обдурити, то це вже буде якась божа кара», – розповів Кравчук.

Леонід Макарович закликав до зважених рішень виборців, порадив детально ознайомитися з програмою кандидата перед тим, як віддати за нього голос, і наголосив, що президентом ніколи не може бути бізнесмен.

«Яким би політиком не була ця людина, гуманітарієм вищого ґатунку, насамперед він залишиться підприємцем,  який думатиме про свій бізнес. А нам потрібно, аби думали не про свої особисті інтереси, а про проблеми людей», – зауважив Кравчук.

Читайте також: Ні – фейкам та брехні. Як не стати жертвою маніпуляцій перед виборами

Леонід Макарович впевнений, що війна в Україні не закінчиться, поки між собою не домовляться представники обох країн.

«Потрібно домовлятися про припинення війни з тим, хто веде війну. За нас це ніхто не зробить. Скажіть мені, де в світі завершилася війна без домовленості між сторонами, що воюють, за участю міжнародних структур? Я такого не знаю! Ми повинні разом сформувати «порядок денний». Коли війна закінчиться, я не знаю, та я впевнений, що ми маємо діяти не так, як до цього. І це треба робити, бо я втомився брати участь у похоронах – так не повинно бути», – запевнив перший Президент.

Вам буде цікаво: Проблема нашої нації – нечитання. Лариса Ніцой про захист української мови та приїзд до Чернівців

Леонід Кравчук прокоментував і закон «Про державну мову» в Україні. Він вважає, що у побуті будь-яка людина має право говорити тією мовою, якою їй хочеться. Але політики мусять бути у цьому більш принциповими.

«Вдома робіть, що хочете, у побутовому житті говоріть, якою хочете. Та якщо ви вже «полізли» в політику – будьте добрі, вивчіть українську мову і виступайте нею публічно, бо ви перебуваєте в Україні».

Також Кравчук розповів про початок своєї кар’єри у Чернівцях. Політик із 1958 по 1960 викладав у фінансовому технікумі у нашому місті. У 1960-1967 роках був консультантом-методистом Будинку політпросвіти, лектором, помічником секретаря, завідувачем відділу агітації і пропаганди Чернівецького обкому КПУ.

«Як зараз пам’ятаю, як ми з дружиною приїхали сюди, зайшли в готель – місць було повно. Зайшли в кімнату, сіли. Розумію, що треба йти у фінансовий технікум, куди мав направлення. І раптом по радіо – «Чернауць». Дружина вперше це почула і каже: «Куди ти привіз мене в іноземщину?» Я дуже радий, що свого часу мав можливість працювати тут із вами, з вашими батьками і дідами. Тут у мене було багато спогадів. Я б хотів знову потрапити в ЧНУ, адже це неперевершений архітектурний комплекс. Хотів би побувати в Хотині, де в молодості біля Дністра ловив рибу і їв бануш зі шкварками. Багато спогадів у мене з цим краєм, навіть таких, про які не можу розповісти вам», – пожартував Кравчук.

Діана Ватаман

Фото Євгенії Калюжки

Коментарі