Новини

У Чернівцях презентували книгу письменника Соми Морґенштерна. Фото

Автобіографія «В інші часи. Юні літа у Східній Галичині» вийшла у чернівецькому «Видавництві 21».

11 березня у Літературному целанівському центрі презентували книгу німецько-єврейського письменника, журналіста і музичного критика Соми Морґенштерна «В інші часи. Юні літа у Східній Галичині». Над перекладом книжки, що вийшла в чернівецькому «Видавництві 21», працювала Галина Петросаняк. У заході взяв участь, зокрема, дослідник життя і творчості письменника Ґеорґ Дойч.

Мемуари охоплюють дитячі та юнацькі роки Соми Морґенштерна, які він провів на Тернопільщині (з кінця ХІХ століття по 1914 рік). Загалом книга представляє ще один єврейський кут зору на Україну та українців, нашу культуру та євреїв в Україні.

Довідка. Сома Моргенштерн (1890, Буданів, Галичина – 1974, Нью Йорк, США) – німецько-єврейський письменник і журналіст. Походив зі строго релігійної родини, відвідував школи в своєму селі та в Тернополі і навчався згодом в університетах Львова та Відня. Емігрантський шлях Соми привів його до Нью-Йорка, де він написав свої найвідоміші твори. Його творчість відкрили доволі пізно, після того, як видавництво «Цу Клампен» видало зібрання творів письменника.

Фото Ірини Болести

 

Коментарі