Новини

ЧНУ співпрацюватиме з провідним італійським Університетом

Тепер студенти та викладачі кафедри економіки ЧНУ зможуть безкоштовно навчатися в Університеті Парми.

ЧНУ ім. Ю. Федьковича підписав угоду про співпрацю з одним із провідних вишів Італії – італійським Університетом Парми. У рамках цієї угоди передбачена навчальна та наукова співпраця між економічним факультетом ЧНУ та факультетом економіки та менеджменту Університету Парми.

Декан економічного факультету ЧНУ Руслан Білоскурський розповів у коментарі «Шпальті», що ця угода дасть можливість академічної мобільності для студентів та викладачів кафедри економіки ЧНУ.

«Це хороша можливість показати, що для отримання якісної освіти не обов’язково переїжджати за кордон і платити шалені кошти. Така співпраця дозволяє навчатися у провідних університетах Європи безкоштовно. Через програму Erasmus ми можемо виграти гранти для студентів та викладачів, які матимуть можливість вчитися та викладати в університеті-партнері. Студенти можуть семестр провчитися там, їм опалачують дорогу туди й назад. Також вони отримують гарантовану стипендію у розмірі 850 євро у місяць», – розповів Руслан Білоскурський.

Скористатися можливістю навчання в Пармі може обмежена кількість студентів. У рамках цієї програми оголошують кількість запропонованих стипендій, потім на факультеті економіки ЧНУ проводять конкурс.

«Охочі студенти подають свої аплікації. Складається рейтингова система, до якої входять такі позиції, як академічна успішність студента, його наукові та творчі здобутки, участь у житті студентського самоврядування. Також він має написати мотиваційний лист. Обов’язковим є знання іноземної мови. Це має бути або англійська, або мова університету, в який студент направляється, – італійська. Аналогічна ситуація і з викладачами», – пояснив декан економічного факультету.

Окрім академічної мобільності, така співпраця надає можливість спільних конференцій та досліджень між університетами.

«Дуже непросто здобувати такі угоди, бо кількість грантів, які виділяють для України, набагато менша, ніж пропонують для  університетів Європи», – додає пан Руслан.

Угода між ЧНУ та Університетом Парми підписана на 5-річний термін із можливістю пролонгації співпраці.

Коментарі