Новини

Як у музеї Володимира Івасюка відзначили 70-річчя композитора. Фото

До ювілею видатного буковинця у приміщенні музею завершили ремонт.

4 березня легендарному українському композитору, уродженцю Буковини Володимиру Івасюку виповнилося б 70 років. Відзначати цю дату почали ще у неділю у Кіцмані, де митець народився. Багато заходів заплановано у Чернівцях та Львові, де Володимир жив.

У понеділок родина Івасюків, чернівчани, представники влади та громадськості зібралися у меморіальному музеї Володимира Івасюка, що на вулиці Маяковського. До ювілею композитора тут завершили ремонт, тож родинна квартира постала в оновленому вигляді.

Захід молитвою розпочав владика Чернівецької єпархії УГКЦ Йосафат Мощич.

«Люди і герої помирають,  а те, що вони робили з любов’ю, живе вічно. А пісні композитора написані із серця, тому мають таку популярність», – сказав єпископ.

Не обійшлося на урочистостях і без політиків. До Чернівців приїхав третій Президент України Віктор Ющенко із дружиною Катериною. Саме за його каденції композитору посмертно присвоїли звання «Герой України». Також на вулицю Маяковського завітала Юлія Тимошенко. Вона подарувала музею портрет Івасюка авторства Андрія Холоменюка.

Про свого брата згадували сестри ВолодимираГалина та Оксана.

«Ми вдячні своїм батькам, що вони подарували нам такого брата, а всій Україні – такого композитора», – зауважили вони.

Під час заходу відкрили виставку репродукцій картин із портретного проекту «Обрані часом» народного художника України Володимира Слєпченка, який також приїхав до Чернівців. Одна із робіт в експозиції – великий портрет Володимира Івасюка поруч із співачкою Соломією Крушельницькою та композитором сучасності Мирославом Скориком.

«Для мене цінними були неординарність постаті Івасюка і її вклад в розбудову України», – сказав митець.

Художник розповів, що цим проектом прагнув долучитися до відродження і розвитку національної патріотичної ідеї української держави шляхом створення великої галереї портретів славетних українців з часів Київської Русі і до нашого часу.

Наталія Фещук

Фото Ірини Болести 

 

Коментарі