Новини

Чернівецький факультет Харківського політехнічного інституту можуть закрити

Студентам навчального закладу ймовірно запропонують перевестися в ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

Фото «Шпальти»

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» збирається закрити свою філію в Чернівцях. А приміщення, студентів та викладачів пропонують передати Чернівецькому національному університету імені Юрія Федьковича. Про це у коментарі «Шпальті» повідомив перший проректор ЧНУ Роман Петришин.

«Ми отримали листа з Міністерства освіти і науки з підписом заступника міністра, який переслав нам звернення ректора НТУ «Харківський політехнічний інститут». У ньому йдеться про те, чи не могли б ми взяти і їхніх студентів, і викладачів, і допоміжний персонал, і, можливо, й навчальний корпус», – повідомив Роман Петришин.

За його словами, керівництво ХПІ хоче закрити відокремлений структурний підрозділ у Чернівцях, бо він став збитковим. Усе через те, що останніми роками різко зменшилася кількість студентів.

«Наприклад, 2018 року вони набрали на перший курс шість студентів на бюджетні місця і ще декількох контрактників. Загалом на чотири курси всього 179 студентів, а викладачів – аж 34, це нонсенс», – розповів перший проректор ЧНУ.

Водночас у деканаті Чернівецького факультету Харківського політехнічного інституту ситуацію поки не коментують.

«Щось конкретне я зможу сказати тільки тоді, коли буде наказ міністра. Поки лише ходять різні розмови. Чи це має бути приєднання, чи ліквідація, чи оптимізація, я наразі не знаю. Упиратися ніхто не буде, але все має відбуватися в межах законодавчого поля України. Можливо, і правильно, що в кожному регіоні має бути лише один великий, потужний університет», – розповів «Шпальті» заступник декана Чернівецького факультету НТУ «Харківський політехнічний інститут» Андрій Нікорич.

Тим часом у ректораті ЧНУ створили комісію з п’яти осіб, до якої, крім Романа Петришина, ввійшли ще два декани, заступник декана та головний бухгалтер університету. За словами першого проректора ЧНУ, рівень кваліфікації викладачів чернівецької філії ХПІ не надто високий, а приміщення на вулиці Чкалова, 10 – у не найкращому стані.

«Ми пішли подивитися, яка там ситуація. Те приміщення – це довгий, вузький коридор, маленькі кімнати, в яких практично немає обладнання, комп’ютери старі. Тоді нащо нам те приміщення? Продати ми його не можемо, бо то третій-четвертий поверхи, а перший і другий орендує інша фірма. ЧНУ вистачає своїх приміщень, а тут доведеться ще й комунальні послуги оплачувати. Приміщення нам не потрібне», – зазначив Роман Петришин.

Сьогодні, 26 лютого, на ректораті ЧНУ вирішили написати відповідь у міністерство про те, що охочих студентів готові прийняти і «довчити». Плата за навчання для них не зміниться. Остаточне ж рішення має ухвалити МОН.

 

Коментарі