Новини

Батькам заплатить держава. Чи вийдуть чернівецькі няні з тіні

Стартував урядовий проект із підтримки батьків «Муніципальна няня».

Олеся – няня із п’ятирічним стажем. Жінка шукає роботу з догляду за дітьми з зарплатою 50 гривень за годину, або сім-вісім тисяч за місяць. Своє оголошення вона розмістила на безкоштовному порталі з пошуку домашнього персоналу «Наша няня». Жінка працює неофіційно. Тому відкрито говорити про себе не хоче. Каже, готова працевлаштуватися офіційно, але якщо на це згодні роботодавці. Адже доведеться підвищити вартість своїх послуг, аби сплачувати податки.

З січня Уряд запустив проект із підтримки молодих батьків «Муніципальна няня». Згідно з ним, батькам, які виховують дітей до трьох років, держава може відшкодовувати частину зарплати няні, а саме 1626 гривень на місяць.

Чи заохочуватиме така сума батьків та чи спонукатиме вона нянь, які працюють, до виходу «з тіні», читайте у нашому матеріалі.

Хто може стати муніципальною нянею

Затверджено Порядок відшкодування вартості послуги «муніципальна няня», яким рекомендовано керуватися органам місцевого самоврядування під час здійснення відшкодування такої послуги.

Порядком визначено, що муніципальною нянею може бути будь-яка фізособа – підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91) або юрособа, яка надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10), крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років (далі – договір).

«Аби отримати компенсацію, батьки повинні впродовж місяця після укладення договору подати місцевому структурному підрозділу з питань соцзахисту населення за місцем свого проживання перелік документів», – каже директорка Департаменту праці та соціального захисту населення Чернівецької міської ради Людмила Березовська.

Окрім цього, аби отримати компенсацію, батьки щомісяця до 5 числа повинні подавати структурному підрозділу з питань соцзахисту населення в письмовій/електронній формі або в будь-який інший зручний спосіб документи, що підтверджують витрати на оплату послуги «муніципальна няня». А у разі розірвання угоди з нянею або інших обставин отримувач послуги зобов’язаний упродовж одного робочого дня інформувати про це.

Компенсацію батькам, які підписали угоду, мають виплатити на рахунок до 10 числа місяця, наступного за тим, у якому надійшли документи, що підтверджують витрати на оплату такої послуги.

«Департамент праці та соціального захисту населення Чернівецької міської ради станом на 22 лютого отримав одну заяву від батьків на отримання послуги «муніципальна няня», – зазначила Людмила Березовська.

Мама двох дітей Тетяна Рошка користується послугами няні тричі на тиждень по чотири години. Жінка залишає двох дітей – Серафима (4,5 роки) та Марійку (2,5 роки) – на няню, коли йде на закупи, в лікарню та на заняття з йоги.

«Нашій няні 45 років. Знайшли її по знайомству. В обов’язки няні входить: прийти о 9 ранку, приготувати дітям кашу, вивести їх на прогулянку на дитячий майданчик. Зарплата няні – 150 гривень за день (4 години).

Пробувала шукати няню на olx.ua, відгукнулися три жінки, але вони не підійшли нам. У такий спосіб не рекомендую шукати персонал по догляду за дітьми», – розповідає молода мама.

Тетяна Рошка вважає, що ця ініціатива урядового проекту корисна. Каже, що цей процес повинен був колись початися, адже це – вивід із тіні всіх видів діяльності. Однак чи вистачить державних 1626 гривень на податки і чи вигідно це буде – не впевнена, треба рахувати.

Держава платить замало, аби оформлювати ФОП

Сума компенсації від держави – це фактично 20% від зарплати, на яку розраховує няня Олеся. Жінка порахувала, що це мало, аби оформити ФОП, адже треба знайти постійну високооплачувану роботу.

Юристи зазначають, що урядова ініціатива повинна вивести з тіні цей сегмент ринку. На їхню думку, проект вигідний для нянь, оскільки вони зможуть отримати низку соціальних гарантій, які передбачені трудовим законодавством. Однак мінус законопроекту в тому, що розмір компенсації від держави невеликий.

Так, няні-ФОПу доведеться щомісяця сплачувати державі «єдиний внесок» (918 гривень), окрім цього, єдиний податок – це ще 5% доходу. Тобто, за умови зарплати 8 тис. гривень – це 400 гривень. Якщо додати сюди ще єдиний соціальний внесок – 918 гривень, разом вийде більше 1318. Тож, за зарплати няні 8 тисяч гривень Уряд компенсує няні податки. Однак, якщо зарплата няні вища, компенсації від держави не вистачить на податки.

Документи, які потрібно подати до соцзахисту (у паперовій або електронній формі):

– заяву про надання компенсації послуги «муніципальна няня»;

– заяву про перерахування коштів для компенсації послуги «муніципальна няня» із зазначенням банківського рахунку;

– копію договору між отримувачем послуги «муніципальна няня» та муніципальною нянею;

– документи, що підтверджують витрати на оплату послуги «муніципальна няня» (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунку);

– копію свідоцтва про народження дитини;

– копію паспорта отримувача послуги та документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (окрім фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття такого номера) (не подаються під час подання документів в електронній формі);

– копію документа, що посвідчує проживання на території України (для іноземця та особи без громадянства);

– рішення місцевої держадміністрації, виконавчого органу місцевої ради або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

Ольга Максимюк

Фото Ірини Болести

          

 

Коментарі