Новини, Перша шпальта

Чому Буковина може залишитися без представника до Ради ветеранів

Конфлікт між учасниками АТО Євгенієм Марусиком та Андрієм Пуздряком роз’єднав військову спільноту області.

Ще 5 січня у Чернівцях відбулися загальні збори громадських об’єднань учасників бойових дій, волонтерів та представників родин загиблих героїв. Тоді учасника АТО Андрія Пуздряка обрали представником Чернівецької області до новоствореної Ради ветеранів при Міністерстві у справах ветеранів України. За нього проголосували 49 зі 141 присутнього на зборах делегатів. З того часу пройшло вже півтора місяця, однак у Києві його кандидатуру досі не затвердили. Ба більше, Рада ветеранів призначила представником від Буковини Євгенія Марусика (Карандаша), який свою кандидатуру на зборах 5 січня зняв.

Андрій Пуздряк. Фото з Facebook

«15 січня мене телефоном запросили на засідання Ради ветеранів, сказали прибути 17 січня на 19:00 у місто Київ, конкретного місця не назвали. Вже приїхавши того дня до Міністерства у справах ветеранів, десь о 18:00, мені сказали, що засідання в готелі «Либідь». Коли я прийшов туди на 19:00, мені повідомили, що від Чернівецької області є ще один представник – Євгеній Марусик, який приїхав на засідання набагато раніше, тобто з ним уже відбулася розмова», – розповів під час прес-конференції 18 лютого Андрій Пуздряк.

За його словами, згодом з’ясувалося, що Євгенія Марусика обрали представником від Буковини дві громадські організації. Перша – «Чернівецьке обласне об’єднання учасників, ветеранів, інвалідів АТО та їхніх сімей». Друга – «Об’єднання учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та патріотичної молоді НЕСКОРЕНІ», яка створена 28 грудня 2018 року.

Євгеній Марусик у коментарі «Шпальті» повідомив, що не знає, які саме організації обрали його представником до Ради ветеранів.

«Я цього документа не бачив, мені його дали, а я передав голові Ради ветеранів. Знаю точно лише, що моя ГО підписувала – «ЧОО учасників, ветеранів, інвалідів АТО та їхніх сімей», а також, що підписалися два народні герої»,– сказав Євгеній Марусик.

«Мене обрала більша кількість учасників бойових дій, волонтерів, членів сімей полеглих героїв на відкритих зборах, представники 30 громадських організацій, а Марусика обрали кулуарно дві громадські організації, одна з яких згодом відкликала свою печатку», – повідомив Андрій Пуздряк.

Зрештою, присутні на засіданні Ради ветеранів у Києві зробили свій вибір на користь Євгенія Марусика. Аби роз’яснити учасникам бойових дій, як склалася така ситуація, голові Ради Володимиру Лагуті запропонували приїхати 8 лютого до Чернівців на збори. Однак діалогу з делегацією Ради не вийшло, а присутні підтвердили свій вибір на користь Пуздряка.

«Володимир Лагута образив усіх присутніх, і під вигуки «Ганьба!» покинув приміщення Будинку офіцерів, де проходили збори. Вони не захотіли нас вислухати, прагнули зірвати збори і ще й заявляли, що на них здійснюється тиск», – розповів Андрій Пуздряк.

Євгеній Марусик. Фото з Facebook

У Євгенія Марусика своя думка з цього приводу:

«Голова Ради ветеранів приїхав не для того, щоб брати участь у чергових зборах, а для того, щоб розібратися в ситуації та пояснити, як працювати. Після всього того «цирку», що там творився, наші гості встали і вийшли, а я разом з ними», – сказав він.

Чоловік пояснив, що зняв свою кандидатуру на зборах 5 січня, бо вважає, що вони відбувалися з порушеннями:

«Лічильну комісію як таку не обрали – її функціїї виконувала президія зборів, до якої входив кум Пуздряка і його дружина, яка була секретарем», – розповів Євгеній Марусик.

Також він вважає, що Андрій Пуздряк не має права бути представником Буковини в раді ветеранів, оскільки на момент обрання входив до партії «Батьківщина».

«Дійсно, я був активним членом партії «Батьківщина» ще з 2008 року, – розповів Андрій Пуздряк. – Але у положенні про Раду ветеранів ніде не йде мови, що представник від області має бути аполітичним. Навпаки, більшість її членів входять до різних політичних партій. Водночас я написав заяву про вихід із «Батьківщини». Вперше – ще в листопаді 2018 року. А другу заяву про остаточний вихід із партії написав 3 січня цього року».

За словами Євгенія Марусика, для того, щоб Рада ветеранів України не набувала політичного забарвлення та для запобігання політичних конфліктів, неофіційною вимогою до кандидатів була позапартійність.

«Це була одна з негласних умов, тому що незабаром президентські та парламентські вибори і недопустимо, щоб людина використовувала Раду, як інструмент для політичної боротьби. Чому негласна? Бо таке не можна прописувати в положенні, адже кожен громадянин України має право вступати в будь-яку партію», – сказав Євгеній Марусик.

Таким чином, наразі від Чернівецької області немає представника в Раді ветеранів. Пуздряка в столиці не затвердили, а Марусик 9 лютого написав заяву про вихід із Ради, і її задовільнили. Євгеній каже, зробив це для того, аби знизити градус напруги навколо ситуації.

Незрозумілим є настільки гарячий інтерес спільноти учасників бойових дій до посади представника області в Раді ветеранів. Адже значних повноважень чи дивідендів ця робота навряд чи може принести. Основні завдання Ради – аналіз проблемних питань, перед якими постають ветерани війни, подання міністру у справах ветеранів пропозицій щодо шляхів, механізму та способу їх вирішення, громадський контроль за діяльністю міністерства. Тобто жодної участі в ухваленні рішень та питаннях виділення грошей.

«Чому вони так хочуть залізти в ту Раду ветеранів? Бо ще з 2016 року все, що робить Карандаш – це все погано, треба іншу людину, треба все по-іншому зробити, бо Карандаш незручний. Це почалося з 5 квітня 2016 року, коли керівник Центру допомоги учасникам АТО, майбутній кум Андрій Пуздряка Валерій Краснян, у нього на очах прострілив мені ніс і щоку в Глибокій. З того часу з їхнього боку почалися якісь незрозумілі рухи, наклепи стосовно мене», – розповів Євгеній Марусик.

Водночас він каже, що не має особистих претензій до Андрія Пуздряка.

«Андрій непоганий хлопець, але в силу обставин, які склалися 5 квітня 2016 року у Глибокій, він вирішив перейти на бік Валерія Красняна. Та найбільше мене обурив інший факт. 17 січня, коли Рада ветеранів із-поміж нас двох обрала мене представником від Буковини, Андрій потиснув мені руку і сказав, що буде допомагати в роботі. Але вийшовши за двері, зразу написав у групі у Viber, що вибрали пі***аса Карандаша», – зазначив Марусик.

Наблизити ситуацію до її вирішення мала неофіційна зустріч між сторонами конфлікту, яка відбулася 20 лютого. Однак компроміс так і не знайшли.

«Були учасники бойових дій, представники декількох громадських організацій, загалом близько 20 осіб. Хлопці просто хотіли почути мою думку і Євгенія Марусика. Але це не повинно відбуватися кулуарно. Тому ми в принципі не могли нічого вирішити, бо будь-яке рішення потрібно було б виносити на загал для того, щоб більша кількість учасників бойових дій, волонтерів, сімей загиблих розуміли, про що йде мова», – повідомив у коментарі «Шпальті» Андрій Пуздряк.

«Ні до чого не домовилися, Пуздряк і далі гне свою лінію. Імовірно, представника до Ради ветеранів від Чернівецької області не буде, поки не буде якогось третього кандидата. Я точно там не буду й Андрій Пуздряк з високою вірогідністю також», – додав Євгеній Марусик.

Частково цю інформацію підтвердив і Андрій Пуздряк, який зазначив, що Буковина взагалі може залишитися без представника до Ради ветеранів. І додав, що звернувся з приводу цієї ситуації у правоохоронні органи, а також мав розмову з головою Ради ветеранів.

«Під час зустрічі з Володимиром Лагутою я наголосив, що не буду знімати свою кандидатуру, тому що мені довірилася певна кількість моїх побратимів і учасників бойових дій з інших громадських організацій. А щодо висування іншого кандидата на це місце – це вже не мені вирішувати», – прокоментував свої подальші дії Андрій Пуздряк.

Водночас голова Ради ветеранів Володимир Лагута відмовив «Шпальті» у поясненнях щодо цієї ситуації та подальшого вирішення конфлікту. Він аргументував це так: «Я вже коментував і не один раз! Це можна подивитися на всіх місцевих каналах! Додати мені більш нема чого!».

Іван Сірецький

 

Коментарі