Новини

Ада Роговцева привезла чернівчанам «Соломона у спідниці»

Виставу «Соломон у спідниці» поставила дочка Ади Роговцевої – режисерка Катерина Степанкова.

До Чернівців із родинною комедією «Соломон у спідниці» завітала народна улюблениця, відома акторка театру та кіно, герой України Ада Роговцева. Квитки на спектакль чернівчани розкупили заздалегідь. У залі панувала атмосфера захоплення, а на сцені муздрамтеатру – життя однієї єврейської родини у повоєнній Україні.

Виставу «Соломон у спідниці» поставила дочка Ади Роговцевої – режисерка Катерина Степанкова. Це був презент доньки і подарунок Ади Роговцевої самій собі до 80-річчя.

Головна героїня – Есфір – мріє про онука. Вона, як рішуча єврейська мама, вирішила, що народити спадкоємця має саме єврейка. Жінка сподівається, що таким чином продовжиться майже винищений у роки війни єврейський рід. Есфір знайшла синові хорошу дівчину Соню, навіть не спитавши його думки. Але ж турботлива матір поганого не порадить. Починається підготовка до весілля. Син Льова – фізик-науковець (режисер не показує його глядачам, але візуальний опис і розмови дозволяють побачити його в своїй уяві) постійно у від’їзді. Врешті за наполяганням мами Соня і Льова одружуються. Проте жити з нелюбою він не хоче і просто з весілля Льова втікає у Новосибірськ. Відтак пише листа своїй тітці, що у нього є інша жінка, яка скоро стане матір’ю його дитини. Льова хоче одружитися із Галею і просить делікатно сповістити про це мамі.

Врешті все складається якнайкраще! Соня надсилає Льові необхідні папери про недійсний шлюб. Сама ж продовжує спілкування зі шкільним товаришем і вже незабаром чекає від нього дитину. Есфір дізнається, що дівчину в дитинстві вдочерили. Після смерті матері у Соні немає нікого з рідних. Есфір називає її дочкою і пропонує залишитися. У фіналі лунає телефонний дзвінок. У Льови народилася донечка, яку назвали в честь бабусі – Есфір.

Зазвичай глядачі захоплюються грою акторів. Однак у цій виставі герої не грали. Вони жили справжнім життям, а ми ніби через відчинене вікно спостерігали за історією такої чудової родини.

Упродовж вистави режисерка застосувала різні світлові заставки, пластичні танці і ніжну музику від скрипаля.

Фото Альони Чорної

Коментарі