Новини

Відсьогодні проїзд у тролейбусах маршруту № 2 можна оплатити карткою

У Чернівцях у тестовому режимі запрацював електронний квиток.

 

13 лютого у тролейбусах Чернівців у тестовому режимі запровадили електронний квиток. До кінця лютого систему безготівкової оплати проїзду випробовуватимуть на маршруті №2 (завод «Гравітон» – Університет). Кондукторам на цьому маршруті видали мобільні валідатори для зняття грошей з рахунку та видачі чеку, які місто отримало безкоштовно від компанії Visa. Валідатори мають вигляд платіжних терміналів, які можна побачити на касах у закладах торгівлі.

«Пасажир може заплатити за проїзд безконтактною карткою будь-якого банку, не тільки вітчизняного, а й світового, причому з будь-якою платіжною системою. Крім того, сьогодні вже була протестована можливість оплати смартфоном із відповідним додатком. Оплату готівкою ніхто не скасовував – кондуктор просто прикладає до валідатора свою службову картку, обліковує пасажира, надаючи йому фактично фіскальний чек замість квитка старого зразка», – розповів під час презентації електронного квитка заступник міського голови Володимир Середюк.

Система дозволить вести облік усіх пасажирів, котрі скористалися послугами ЧТУ (зокрема з пільговиками, студентами та учнями). Всі дані надходитимуть до муніципального контакт-центру. Якщо тестування на другому маршруті пройде успішно, з 1 березня валідатори з’являться на всіх тролейбусах міста.

За словами в. о. начальника Чернівецького тролейбусного управління Михайла Олексюка, кондукторам, які працюють із новою системою оплати, підвищать зарплатню.

Водночас чернівчан, які планують оплатити проїзд безготівково, закликають заходити до тролейбуса через двері, що розташовані близько до кондуктора. Оскільки згідно з українським законодавством передавати платіжну картку іншими людьми заборонено.

Щодо введення електронного квитка у маршрутних автобусах, то за словами Володимира Середюка, цим питанням почнуть займатися не раніше 2020 року, коли система коректно і злагоджено працюватиме у тролейбусах.

 

Коментарі