Новини

Чернівецький фільм претендує на звання кращої документальної стрічки України

До переліку ввійшли вітчизняні документальні фільми, зняті 2016-2018 рр.

фото Марії Ємельянової

Портал «Delo.ua» у рейтингу кінострічок «Знято в Україні» зібрав усі вітчизняні фільми різних жанрів за 2016-2018 рр. До номінації «Документальні фільми» потрапила стрічка чернівецького режисера Олександра Ткачука «Спадок нації». Сценаристом знятої у 2016 році кінороботи є засновниця Дня вишиванки, письменниця Леся Воронюк. Ідея фільму полягає в тому, що вишита сорочка є не тільки матеріальною, а й духовною спадщиною українського народу. У стрічці органічно переплетені дві площини. Перша — етнографічна — показує неймовірне різноманіття унікальних орнаментів, технік вишивки, крою, що залежать від регіону побутування сорочок. Друга — це історії людей, життя яких змінила вишиванка — врятувала, поєднала, стала символом нескореності чи останньою надією.

Зараз фільм зберігає лідерські позиції і перебуває на 4 місці з 57 стрічок загального переліку. Глядацьке голосування за нього триватиме до 24 лютого. Опісля експертне журі виставить свої оцінки та визначить кращий документальний фільм.

Режисер стрічки Олександр Ткачук у коментарі «Шпальті» розповів, що зараз її активно презентують у країнах світу з великою українською діаспорою, а чернівчани, найімовірніше, зможуть піти на показ стрічки аж у травні.

 «У Чернівцях «Спадок нації» покажемо знову, можливо, аж до Дня вишиванки. А зараз, у кінці лютого, плануємо показ у Португалії. Ми вже презентували стрічку у понад десяти країнах світу: Великій Британії, Канаді, Німеччині, Франції, Іспанії, Бельгії, Білорусі, – там, де є українська діаспора.

Леся Воронюк (сценаристка фільму, – ред.) зараз працює над створенням документальної стрічки «Соловей співає» – про українську мову і те, як її знищували впродовж століть, зокрема під час Радянського Союзу. А я планую працювати над зйомкою художнього фільму – історія про одного бійця АТО», – розповів Олександр Ткачук.

Стрічку «Спадок нації» можна підтримати тут, оцінивши її у 5 балів.

Коментарі