Новини

З 13 лютого у чернівецьких тролейбусах запроваджують е-квиток. Що зміниться

Проект реалізують у тестовому режимі на другому маршруті.

Наступної середи, 13 лютого, у чернівецькому комунальному транспорті запроваджують електронний квиток. Реалізацію проекту розпочнуть з другого тролейбусного маршруту. Нову систему тестуватимуть до кінця лютого. Якщо усе пройде успішно, з 1 березня валідатори з’являться на всіх тролейбусних маршрутах.

На першому етапі проекту програмне забезпечення та валідатори місто отримає безкоштовно. Їх для комунального транспорту передала компанія Visa.

«На першому етапі у кондукторів будуть мобільні валідатори із програмним забезпеченям, які підтримують оплату транспортною і банківською безконтактною карткою (будь-якого банку, який має безконтактну функцію оплати). Наразі ми не впроваджуємо транспортну картку, бо її реалізація можлива тільки за наявності стаціонарних валідаторів. А їх плануємо закупити на другому етапі програми разом із стаціонарними валідаторами», – розповів у коментарі «Шпальті» заступник міського голови Володимир Середюк.

За словами Володимира Середюка, для пільговиків нічого не зміниться.

«Вони, як і раніше, зможуть пред`явити посвідчення, що дає їм право на проїзд. Кондуктор, маючи картку пільговика, видрукує чек. Так ми зможемо вивчити пасажиропотік на другому маршруті», – каже заступник міського голови.

Квитків у другому тролейбусі не буде. Пасажири отримуватимуть чек – приблизно такий, як у торговому центрі під час розрахунку банківською карткою.

За словами Володимира Середюка, після запровадження е-квитка, готівка залишиться щонайменше на рік. Бо досвід інших міст показує, що мала частина пасажирів користується транспортною карткою.

Виконувач обов’язків керівника Чернівецького тролейбусного управління Михайло Олексюк  у коментарі «Шпальті» розповів, що ЧТУ уже отримало 20 валідаторів. Також уже розпочали навчання кондукторів.

«Наразі прошиваємо валідатори , бо вони не налаштовані. Навчаємо кондукторів працювати із ними. Для наших працівників це нововведення. Адже у кондуктора буде п’ять карток: особиста, учнівська, студентська, загальна і пільговика», – пояснив Михайло Олексюк.

Усього ЧТУ передадуть 120 валідаторів, які планують застосовувати на всіх тролейбусних маршрутах після завершення експерименту.

 

Як це буде працювати:

– кондуктору видадуть мобільний валідатор і картки різного номіналу;

– пасажир, який заходить у тролейбус, здійснює плату готівкою, а кондуктор прикладає картку відповідного номініналу, залежно від категорії квитка: повний, студенський, учнівський чи пільговий – валідатор друкує чек, кондуктор віддає його пасажиру;

– поїздку записують у систему незважаючи на те, взяв пасажир квиток, чи ні.

– якщо у вас банківська картка, її потрібно прикласти до валіадтора, який є у кондуктора і отримати чек.

 

 

Коментарі