Новини

Як у Чернівцях молодь з інвалідністю виготовляє корисні сніданки. Фото

За два місяці у центрі «Любов, яка лікує» виготовили понад 60 кілограмів граноли. 

Два місяці тому Центр догляду за молоддю з інвалідністю «Любов, яка лікує» розпочав власне виробництво корисних продуктів «Кранчі з любов’ю». Молоді люди віком від 14 до 35 років із фізичними та ментальними порушеннями навчаються готувати здорову, корисну їжу: гранолу, фруктові чіпси, карамелізовані горіхи, печиво.

Щодня з 11:00 до 13:00 у центрі займаються приготуванням їжі. На кухні, крім звичного кухонного приладдя, стоять 23 банки з сухофруктами: від сушених ягід до кумквату та бананів, які додають у гранолу.

Технолог Євген розповідає, що тут виготовляють чотири види граноли: горіхову, ягідну, фруктову та тропічні фрукти. Рецептуру придумує він сам. Під пильним керівництвом Євгена тут і проходить увесь процес приготування: від підготовки вівсяних пластівців та зважування всіх пропорцій до запаковування вже готової граноли.

– Сонце, йди сюди! – так вихованець Саша називає засновницю центру Валері. Під час готування він охоче зі всіма спілкується та кожному дає міні-накази.

– Саша, а чому вона «Сонце?», – запитую у нього.

– Бо вона ж сонце, – відповідає Саша.

У Саші затримка психомоторного розвитку. Завдяки приготуванню корисної їжі у хлопця є можливість відволіктися від проблем і робити те, що заспокоює.

Оскільки більшість вихованців захворіли, сьогодні приготуванням їжі займаються тільки він та Іра. Дівчині 26 років, у неї ДЦП. Іра розповідає, що щаслива, коли відчуває себе потрібною.

«Коли приходиш влаштовуватися на роботу, то роботодавці дивляться на якісь зовнішні недоліки. І їм це не підходить. Раніше мені пропонували тільки сидячу роботу. А тут я можу робити те, що мені подобається», – розповідає дівчина.

За день 12 вихованців центру разом із волонтерами готують 5 кілограмів граноли. Можуть робити більше, проте для цього необхідно закупити нову техніку.

«Ми купили спецодяг та сировину для виготовлення перших партій продукції. Але маємо потребу в дофінансуванні на покупку слайсера, подрібнювача горіхів та кухонного комбайна», – каже технолог Євген.

У центрі планують залучити більшу кількість молодих людей до навчання, працевлаштування та можливості реалізувати свої здібності.

«Ця мрія стане реальністю лише, якщо ми зможемо масштабувати своє виробництво, збільшити об’єм виробництва та кількість продажу продукції.  З цією метою маємо потребу в облаштуванні нашого виробництва додатковою технікою», – розповідає Євген. 

Поки що найбільшим попитом серед чернівчан користується ягідна гранола.

«Це моя улюблена, то я рекомендую її всім, хто мене запитує, яку брати», – усміхається керівниця центру Валерія Мартинюк.

За два місяці у центрі продали не менше 60 кілограмів граноли. Для того, аби вийти у прибуток, їм потрібно придбати додаткову техніку.

На сайті razomgo.com (олнайн-платформі для краудфандингу – колективного фінансування проектів) триває збір грошей для обладнання. Залишилося сім днів, аби благодійники змогли долучитися до цього проекту.

«Якщо не вдасться заробити гроші, ми не отримаємо обладнання. Маємо зібрати 51% від суми», – каже Валерія.

Іванна Аннин

Фото Ірини Болести

Коментарі