Новини

Як правильно купатися на Водохреще. Поради чернівецького лікаря

Кому не можна купатися, чи варто вживати алкоголь перед зануренням та що робити, аби не застудитися опісля.

фото Альони Чорної

Щороку водохрещенські купання збирають чимало людей. Цього дня священики освячують воду у водоймах, і всі охочі можуть пірнути у крижану воду. За народними повір’ями вважають, що цього дня неможливо захворіти – вода 19 січня цілюща. Проте чи всім можна занурюватися у холодну воду і чи не призведе це до жодних наслідків? Учений-медик, головний терапевт Чернівців, заступник головного лікаря з медичної частини Чернівецької міської клінічної лікарні №3 Володимир Кіршенблат розповів «Шпальті» про головні протипоказання для святкових купань. Кому не можна пірнати в ополонку, чи варто вживати алкоголь перед зануренням та що робити, аби не застудитися опісля.

  • Категорично забороняється занурюватися в крижану воду тим, хто має хронічні захворювання, зокрема серцево-судинної і нервової систем. Також тим, хто хворіє на цукровий діабет, бронхіт, астму, ревматизм, радикуліт. Будь-які захворювання сечостатевої системи також є протипоказаннями до занурення.
  • Якщо людина непідготовлена, то можна на Водохреще тільки 1 хвилину контактувати з холодною водою, а занурюватися потрібно поступово.
  • Перед самим занурюванням заборонено вживати будь-який алкоголь.
  • Дітей до 3 років, безперечно, не можна брати з собою занурюватися – у них через крижану воду може статися навіть зупинка дихання.

Як швидко допомогти під час переохолодження?

Спочатку витягнути людину з води, натягнути на постраждалого якийсь теплий одяг/ковдру/рушник, забрати в тепле приміщення, дати гарячий чай. Найголовніше завдання — зігріти.  Якщо немає обігрівальних пристроїв – можна користуватися навіть пляшками з теплою водою.

З одного боку, ці зимові купання – гарно і навіть корисно, але тільки тоді, коли людина повністю здорова та фізично підготовлена.

Терапевт переконує, тенденція, що частіше занурюються чоловіки, бо жінки можуть захворіти «з гінекології» – цілком невиправдана. Тому що чоловіки після перебування у воді можуть самі захворіти – і на простатит, і цистит від переохолодження. Велика вірогідність застудитися.

Усе дуже добре треба зважити, головне – без фанатизму. І не забувати, що алкоголь і купання в ополонці – несумісні!  

Коментарі