Колонки, Новини

Чернівці – транспортний вузол чи недосяжний острів Алькатрас?

Як Чернівці сполучені з іншими містами України, що означають авіарейси для міста та чому ми пасемо задніх у рейтингу інвестиційної  привабливості.

Фото Джонатан Пендлтон

Про кількість потягів та автобусних рейсів із Чернівців, про значення активного аеропорту у місті, що дає нам міжміське сполучення та чому воно архіважливе, пише голова ГО «БАРР» Тетяна Лебухорська.

Є категорія людей, для яких відрядження та подорожі – норма. Я теж така (2016-го у відрядженні провела 40% часу). Перша моя дія під час планування поїздки – перевірка можливості дістатися з Чернівців до місця призначення й назад у потрібний день та в потрібному напрямку. Мій досвід свідчить про те, що завдання «мені цього тижня потрібно бути в Києві» часто перетворюється у mission impossible.

Тож, як Чернівці сполучені з іншими областями України та світом?

1. Авіасполучення

Чернівецький аеропорт обслуговує один щоденний авіарейс сполученням «Чернівці – Київ»*, сезонний авіарейс «Чернівці – Бергамо» (двічі на тиждень) та сезонні чартерні рейси, орієнтовані на груповий туризм (Туреччина, Єгипет).

* тут і далі мова йде про сполучення у прямому та зворотному напрямках, якщо інше не згадано в тексті.

2) Залізниця. Станція «Чернівці» обслуговує пасажирські потяги зі сполученням:

«Чернівці – Київ» – щоденний потяг.

«Чернівці – Львів» – курсує 6 днів на тиждень (але до Львова ще можна дістатися ковельським та одеським потягами)

«Чернівці – Одеса» – курсує щодня в сезон та через день у холодну пору року.

«Чернівці – Ковель» – щоденний потяг, але з постійними скандалами довкола можливості його скасування.

«Чернівці – Ларга» та «Чернівці – Сокиряни» – пасажирські потяги, що мають місцеве значення.

На жаль, усі обіцянки та переговори обласної влади щодо сполучення Чернівців із Сучавою (Румунія) залишилися обіцянками, а залізнична колія між Чернівцями та Кам’янцем-Подільським – нездійсненною мрією.

3) Автобусний транспорт

Я мало згадую про автобусні перевезення в Україні, бо мені соромно вживати в одному реченні слово «якість» та «міжміське автобусне сполучення». Сам факт наявності великої кількості міжобласних та міжнародних рейсів – це добре. Але якість цих перевезень вкрай низька (у той час, як туалет у салоні, комфортні розкладні сидіння, працюючий кондиціонер, наявність розеток та бездротового інтернету, ввічливий водій, що видає квитки з касового апарату  – це мінімальний рівень якості європейських low-cost  автобусних перевізників).

Регулярними автобусними рейсами Чернівці сполучені з більшістю обласних центрів України (Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Хмельницький, Рівне, Вінниця, Луцьк, Запоріжжя, Одеса, Харків, Дніпро та інші). З Чернівців виконують міжнародні рейси до Польщі (Варшава, Щецин, Бидгощ та ін), Італії (Мілан, Палермо), Румунії (Сучава), Молдови (Кишинів), Чехії (Прага), Росії (Москва).

Серед абсурдів та особливостей автобусних перевезень згадаю такі:

– купуючи квиток на міжнародний рейс «Чернівці-Варшава», замість великого автобуса у Чернівцях, вас може забрати «безіменний» мікроавтобус чи легковий автомобіль, а вже в Коломиї буде пересадка в потрібний транспорт. З одного боку, +1 пересадка – це не надто критично. Але з іншого, яку відповідальність несе водій легковика чи мікроавтобуса за вашу безпеку та життя?

– міжнародний рейс «Чернівці – Кишинів» виконується мікроавтобусом, і в ньому, як і в міському громадському транспорті, пасажири можуть їхати стоячи. Щонайменше сім годин сумнівного комфорту;

– найбільший ребус автобусних перевезень – непередбачуваність. Ви можете прийти о 6 ранку на автовокзал і дізнатися, що «водій не вийшов на рейс». Жодної заміни, жодного вибачення чи пропозиції іншого варіанту сполучення. Лише повернення коштів за квиток. На сайті розкладів автобусів навіть є така графа навпроти кожного рейсу – регулярність, завдяки якій можна оцінити ймовірність невиходу транспортного засобу на рейс.

Тож візьміть до уваги це, коли обираєте автобус для подорожей Україною.

Що означають усі ці рейси для міста

Авіасполучення

Одразу попереджаю всіх скептиків і борців за соціальну справедливість – авіаперевезення за замовчанням не є найдешевшим та найдоступнішим способом пересування. Але наявність міжнародного аеропорту та регулярних рейсів – це mustbe для міста, яке себе позиціонує на карті країни не лише як обласний центр, а тим паче для міста з амбіціями виходу на міжнародну арену.

2018 року 48561 пасажир (airportchernivtsi.cv.ua/) скористалися авіарейсом «Чернівці – Київ». Це в середньому 71 пасажир на рейс, тобто приблизно 1:10 у співвідношенні літак/потяг. Мало чи багато? Хороший показник, як на мене. Важливо, що рейс регулярний і прогнозований. Важливо, що загальний пасажиропотік аеропорту зростає. Важливо, що раніше рейс виконувався літаком Embraer 145 на 49 місця, а зараз – Embraer 190 на 104 місця. Гірше, що скасували денний рейс на Київ, який був декілька разів на тиждень у 2017 році.

Сучасні міста розуміють, що навіть неприбутковий, але активний аеропорт – це інвестиція. Не в летовище, а в місто. Бо літак привозить людей, інвесторів, угоди, фінансові потоки (про це буде далі). Саме тому невеликі міста роблять все можливе, аби привабити до себе авіарейси. І low-cost компанії також шукають невеликі міста, саме через низьку вартість обслуговування польотів (яка дозволяє зробити низькою вартість квитка). Тож намагання зробити комунальний аеропорт джерелом надходжень у місцевий бюджет у короткостроковій перспективі – провальна тактика.

Залізничне сполучення

Сполучення обласного центру зі столицею є найважливішим. Тому я звернулася з інформаційним запитом до АТ «Укрзалізниця», щоб дізнатися рівень наповнюваності (співвідношення кількості проданих квитків до загальної кількості доступних квитків на потяг) пасажирських потягів №117 (Київ – Чернівці) та №118 (Чернівці – Київ). Тобто намагалася отримати відповідь на запитання: «Чи продають квитки на всі місця потяга сполученням «Чернівці – Київ» (у обох напрямках)?»

Отже, за даними АТ «Укрзалізниця» (дивіться за посиланням), продається 98-99% від усіх квитків на потяг, що курсує в обох напрямках між Чернівцями та Києвом.

З цієї інформації можна зробити багато висновків. Наприклад, «Укрзалізниця» може звітувати про прекрасну ефективність цього напрямку – наповнюваність 98-99%! Це мрія будь-якого перевізника!

Але! Чого ми не отримаємо з цих даних – кількості потенційних пасажирів, які так і не змогли придбати квитків на потрібний потяг, та або поїхали з пересадкою, або обрали інший спосіб пересування. У гіршому випадку – скасували подорож.

Крім того, важливою є цифра, яка показує, що 80% пасажирів, які їдуть потягом «Чернівці-Київ», проїжджають від початкової до кінцевої станції.

Мій висновок: наявною пропозицією «Укрзалізниця» не задовольняє попит пасажирів на сполучення Чернівці- Київ.

На жаль, як повідомили в АТ «Укрзалізниця»  (дивіться за посиланням), виконання мого запиту зайняло багато часу. І я дякую за надану відповідь та ціную цей час. Але мені прикро дізнаватися, що облік такої інформації не передбачений нормативними документами. Це основний вид обліку, який повинне вести підприємство, що здійснює пасажирські перевезення, адже такі дані необхідно використовувати для визначення ефективності його діяльності, планування графіків та можливих пересадок, відкриття нових сполучень.

Дуже цікаве дослідження про послуги залізничних пасажирських перевезень зробила команда texty.org.ua на основі даних «Укрзалізниці». Уявіть, скільки нового ми могли б дізнатися про подорожі до та з Чернівців! Але це про користь відкритих даних, і це вже тема зовсім іншої статті.

Чому для мене тема сполучення Чернівців є важливою? Чим краще сполучення з містом – тим більше шансів у нього вижити у конкурентній боротьбі. А міста конкурують – за мешканців, студентів та працівників, управлінські кадри, інвестиції, креативний бізнес тощо.

За рівнем значимості транспортну систему міста, країни можна порівняти з кровоносною системою організму людини. Кров забезпечує наші тканини киснем, поживними речовинами, гормонами і постачає продукти обміну речовин до органів їх виділення. Завдяки транспортній системі ми можемо відвідувати інші країни, купувати їжу, медикаменти, техніку і все, що завгодно або у своєму місті, або отримувати покупки через інтернет.

Отже, що дає містові (читати – що може дати Чернівцям) якісне міжміське сполучення?

1. Туризм

Туризм у Чернівцях – вічна загадка для мене. Ми можемо робити якісні промо-ролики, рекламувати місто на міжнародних туристичних виставках, організовувати цікаві фестивалі, відкривати оригінальні кав’ярні та ресторани, орієнтуючись на туристів. Але їхня численність обмежена кількістю доступних місць у потягах та літаках. Звісно, тут важливе таргетування та розуміння того, на якого туриста орієнтується місто. Іноземці з розвинутих та забезпечених країн цінують свій час. І для них повинна бути опція швидкого сполучення.

Трошки цифр на тему з відкритих джерел: за 2017 рік Івано-Франківськ відвідало 840 тисяч туристів, а Чернівці вдвічі менше – 415 тисяч. Ми можемо сперечатися щодо методології отримання результатів, але факти говорять самі за себе:

Івано-Франківськ сполучений із Києвом 3-ма прямими потягами, зокрема, інтерсіті, ще 2 потяги є прохідними, а аеропорт міста обслуговує 2 щоденних рейси на Київ.

2. Інвестиції

Чи цікавило вас, як інвестори потрапляють у Чернівці? Я не про комунікацію, інвестиційних агентів чи ресурсний потенціал. Я про дорогу. Чим і як приїжджає інвестор? А потім вся управлінська група? А далі консультанти, оцінщики, аудитори, експерти з сертифікації?

Я не дивуюся, що місто Чернівці пасе задніх у рейтингу інвестиційної  привабливості. Бо міста-лідери (Київ, Вінниця, Львів, Харків) мають десятки варіантів швидкого й комфортного сполучення зі столицею та світом.

3. Діловий туризм

Наша громадська організація часто організовує публічні заходи (тренінги, конференції). Щоразу ми шукаємо баланс між патріотизмом, любов’ю до Чернівців та турботою про наших учасників, яким потрібно знайти можливість потрапити у Чернівці. А скільки заходів хотіли б проводити у Чернівцях міжнародні та національні організації! Усіх зупиняє транспортне сполучення.

Між іншим, важливим фактором для міжнародних компаній та організацій під час вибору місця для відкриття нового регіонального офісу є саме транспортне сполучення.

4. Розвиток людського потенціалу

Динамічний світ 21-го сторіччя відкриває кордони (у прямому та переносному змісті), заохочує людей не жити одним містом. Якісне транспортне сполучення сприяє мобільності студентів. І це як про вибір місця для навчання, так і про стажування та поїздки задля обміну досвідом. Транспортне сполучення дає можливість людям подорожувати країною та світом. А подорожі – це накопичення знань та досвіду, ідей, які люди привозять назад у Чернівці та втілюють на місці. Транспортна система забезпечує мобільність людей, сприяє розвитку людського капіталу, який є найціннішим ресурсом сьогодення.

Замість висновків:

1. Транспорт – це архіважливо.

2. Міжміське сполучення Чернівців не задовольняє потребу пасажирів у цьому сполученні. Ані кількісну, ані якісну.

3. Міська влада повинна зосередити свої зусилля на тому, щоб розвивати якісне міжміське сполучення Чернівців. Без відмовок про те, що «це не компетенція органів місцевого самоврядування». Важелів впливу завжди є багато, зацікавлених сторін у такому розвитку також є багато.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

 

Коментарі