Новини

Електронна черга: (Не)гарантія потрапити на прийом до лікаря

Чернівецькі поліклініки після реформи: чому не зникли черги до сімейних лікарів.

Чернівчанка Альона записалася на прийом до сімейного лікаря через інтернет. Дівчина прийшла до поліклініки в обраний час, усе ж чекала близько півгодини біля кабінету. Вона розповідає, що через інтернет в електронну чергу на прийом до лікаря записуються всі члени її сімї.  За словами Альони, це зручно, бо така процедура економить час. Раніше, до реформи у первинній ланці медицини, бувало таке, що цілий день очікувала біля кабінету, але могла не потрапити до лікаря.

 

«Жива» черга на прийом до лікаря у поліклініках – це стандартна ситуація у закладах первинки. Позбутися її важко, а наразі навіть нереально, попри реформу та всі намагання лікарів.

За даними Світового банку, черга є найбільшою проблемою для пацієнтів у первинці. У багатьох чернівецьких поліклінічних закладах стверджують, що ще раніше запровадили онлайн запис до лікарів, аби позбутися цих черг.

«Чернівці одні з перших в Україні запровадили онлайн запис до лікаря для зручності пацієнтів. А тепер, як компонент МІС, ця опція є у програмах, але пацієнтам дають право вибору записатися різними зручними способами», – розповідає заступниця начальника управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Галина Бовкун.

Перш, ніж перевірити роботу електронної черги у чернівецьких поліклінічних закладах, ми провели опитування серед користувачів Фейсбук на сторінці «Шпальти». У ньому взяли участь 107 осіб. Із них 33% знають про електронну чергу, 67% сидять у живій черзі.

З опитування робимо висновок, що про електронну чергу та запис до сімейного лікаря онлайн здебільшого не знають навіть обізнані користувачі інтернету (припустимо, що більшість наших читачів – це активні люди, які не хворіють, і, ймовірно, не цікавляться та не відвідують лікарів, тому не чули про зміни у медичній сфері).

Як привчають пацієнтів до електронної черги у чернівецьких поліклінічних закладах та чи вона реально працює, журналісти «Шпальти» дізнавалися на прикладі двох закладів первинки у центрі міста: в КНП «Міська поліклініка №1» та КНП «Міська поліклініка №2».

 

«Тільки через електронний запис»

– Добрий день! Хочу обстежитися у свого терапевта.

– Добрий. Ви раніше зверталися до нас? Ваше прізвище, номер телефону. Перевіряємо, чи ваші дані є у системі Helsi. Підпишіться, що ви даєте згоду на оброблення ваших даних. Зараз заповнимо бланк і внесемо інформацію у систему.

– Запишіть мене на прийом на 15:15.

– Так, на цей час вільно. Лікар чекатиме вас о 15.15 у кабінеті №22.

Це розмова пацієнта та реєстратора у КНП «Міська поліклініка №1», що на вулиці Шкільній. Так тут відбувається запис пацієнтів до сімейних лікарів та терапевтів після реформи у первинній ланці медицини.

Виконувачка обов’язків заступника директора КНП №1 з медичної частини Тетяна Проценко розповідає, що у цій поліклініці працюють із медико-інформаційною системою Helsi.me вже три місяці. Всі записи на прийом до лікаря медичні реєстратори фіксують в електронному варіанті. Тут працює електронна черга – на прийом до лікаря можна записатися безпосередньо з дому.

«Це інформаційна система Helsi, в якій ми зареєстрували наш заклад, – демонструє роботу системи працівниця поліклініки. – Тут можна знайти свого сімейного лікаря та записатися в електронну чергу на прийом. Усе просто: обираємо інформаційну систему для пацієнта або запис на прийом. Вибираємо місто Чернівці, прізвище лікаря, або заклад, тут з’являється адреса і навіть кабінет лікаря. Програма показує календар із вільними годинами прийому. Є навіть розбивка за кольорами. Сірий – дата зайнята, блакитний – це відкритий запис. Пацієнту потрібно лише вказати свій номер телефону та іншу важливу інформацію про себе. Відтак на мобільний надходить код. Це своєрідний запит на згоду оброблення персональних даних», – пояснює вона.

Під віконечком реєстратури скупчилися люди. Переважно середнього та старшого віку. Всі чекають черги, аби записатися на прийом до лікаря.

«Усі пацієнти повинні підписати угоду (згоду) на оброблення даних. Відтак ми направляємо пацієнта до лікаря», – каже медреєстраторка. – Є люди, які через релігійні погляди не хочуть надавати свої персональні дані. Наразі ми приймаємо їх за талонами. Це проблема, але це їхнє право, і ми не зможемо змусити людей заносити дані у комп’ютер, та водночас зобов’язані надати медичну допомогу». 

За її словами, лікар може самостійно внести пацієнта у систему. Наприклад, якщо це повторний огляд.

Запитую у завідувачки КНП, чи зменшилося під кабінетами лікарів пацієнтів.

«Ще рано говорити про результат, бо система працює лише з 1 жовтня. Раніше ми працювали з іншою системою онлайн запису, також пацієнти записувалися телефоном і за талонами. Пацієнтів з електронної черги лікар приймав щодня у першу годину прийому. Тепер усе інакше, і до цього треба звикнути, найперше пацієнтам», – каже завідувачка.

У КНП «Міська поліклініка №2», що на вулиці Лесі Українки, 11, на прийом до лікаря вже впродовж декількох років можна записатися через інтерент. Тут працює онлайн запис, закупили нові комп’ютери, а пацієнтів до лікаря записують медреєстратори.

«Ми обслуговуємо велику кількість населення, й електронний запис працює у нас давно. Зареєструватися у чергу можна на сайті поліклініки. Тут є графік роботи лікарів та вся інформація про них», – розповідає медреєстраторка.

На комп’ютер у реєстратурі надходить сповіщення.

«Програма сповіщає, коли відбувається запис пацієнта. Одночасно запис бачить лікар. У кабінеті кожного медика є комп’ютер», – каже реєстратор.

«Раніше на дверях лікарів ми розміщували інформацію про запис онлайн. Винятки були лише для надання невідкладної позачергової допомоги особам з інвалідністю, пенсіонерам, вагітним, учасникам АТО. Тому навіть тим, хто записався в електронну чергу, доводилося пропустити поза чергою людину з інвалідністю», – розповідає директорка КНП «Міська поліклініка №2» Світлана Широкова.

Під час електронного запису тут теж працює зворотний зв’язок із пацієнтом. Реєстратори телефонують йому, аби уточнити запис. Якщо лікар захворів або у відпустці, пацієнта скеровують до іншого медика.

«Онлайн запис не є таким нагальним, бо декларація – це особистий контакт пацієнта і лікаря. Але у нашій поліклініці з 78 тисяч населення, яке ми обслуговуємо, декларації підписали 37 тисяч осіб. Решті зручно записуватися в електронну чергу», – каже Світлана Широкова.

Електронна черга систематизувала роботу лікарів, а ще тут зменшилися черги під кабінетами.

Завідувачка терапевтичного відділення №2 Тетяна Дубчак демонструє нам своє робоче місце, показує на комп’ютері заповнені дати на прийом пацієнтів.

«Це дуже зручно для тих, хто працює, адже ми приймаємо спершу людей, котрі записалися в онлайн чергу. Після підписання декларації із лікарем, онлайн запис дещо втратив свою популярність. Бо пацієнт може зателефонувати особисто до свого лікаря. Також медик передзвонює пацієнту (який залишає свої контакти в реєстратурі) і призначає час прийому, – каже Тетяна Дубчак.

У черзі до півгодини

Електронна черга – не гарантія того, що ви потрапите на прийом до лікаря у зазначений час.

«Ми не завжди можемо дотримуватися онлайн запису, бо на першому місці здоровя пацієнта. Якщо прийшла людина без запису, їй зле, і потрібно надати медичну допомогу, то спершу лікар обов’язково прийме саме цього пацієнта», – каже завідувачка.

На одного пацієнта системою передбачено 15 хвилин. Та цього часу не завжди вистачає на людину. Але не лише це впливає на чергу.

«Є категорія пацієнтів, яким не цікаво проходити через реєстратуру. Вони знають, припустимо, лікарку Марію Іванівну, яка приймає з 9:00, і чекають на прийом у живій черзі. І це попри те, що у Марії Іванівни записані вісім пацієнтів в електронній черзі», – каже завідувачка.

– Тож, нововведення посіяло хаос для пацієнтів та лікарів?

– Ні, це просто нове для нас і пацієнтів. Але у нас активні лікарі, і готові до нового.

Піднімаємося сходами на третій поверх. Під кабінетами сидять по двоє-троє людей. Запитую, чи відчули зміни у роботі лікарів після запровадження медичної реформи. Більшість відповідають ствердно. Серед них очікує прийому молода чернівчанка Альона, яка записалася на прийом до лікаря онлайн. Дівчина сидить уже близько півгодини. Однак сповнена оптимізму, адже каже, чекати – це нормально.

Чернівчанка Марія на прийом до лікаря записалася у реєстратурі. Жінка скаржиться, що раніше встигала за день обійти всіх лікарів. Тепер процес затягнувся.

Інша пацієнтка – Олімпія Петрівна – часта гостя у поліклініці.

«Я діабетик, тому кожний місяць тут. Реформами задоволена. Я наперед записалася на прийом, мене обслужили в реєстратурі, у черзі на прийом до свого лікаря чекала максимум півгодини», – каже жінка.

…Підійшла черга Альони. Дівчина заходить до кабінету лікаря. «Все ж електронна черга працює», – радісно вигукує пацієнтка, скориставшись новим запропонованим інструментом сервісу, який таки діє у чернівецьких лікувальних закладах.

 

А що в інших поліклініках

Першопрохідці електронного запису на прийом до лікаря

Директорка КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Садгора» Наталія Калмикова

Онлайн запис на прийом до лікаря у нас діяв рік, ми виконували це своїми силами. А з жовтня 2018 року наша установа закупила медико-інформаційну систему для онлайн запису Helsi.me. На практиці помітили, що онлайн запис зручний як для лікарів, адміністрації закладу, так і для пацієнтів.

Жива черга у нас теж існує, бо за короткий термін привчити людей до онлайн запису не просто. Але є пацієнти, які не мають можливості записатися на прийом через інтернет. Тому у кожного нашого лікаря є час на невідкладні стани чи незаплановані звернення. Пацієнтів, які приходять на прийом без запису, реєструє у системі медсестра.

Електронна черга упорядкувала роботу лікарів та зменшила живу чергу під кабінетами. Наші медики, з якими підписали декларації багато людей, за використання електронної черги. Вони просять збільшити години прийому пацієнтів, які записуються онлайн. Декотрим збільшили цей час до 5 годин.

 

«Жива черга теж існує»

Директор КНП «Міська поліклініка №3» Юрій Лисюк

Наразі у нашому закладі пацієнт може записатися на прийом до лікаря через сайт поліклініки, а з нового року плануємо запустити медико-інформаційну систему Helsi.me. Триває навчання медичних реєстраторів, готуємося до впровадження системи.

Ми виокремили час для прийому пацієнтів, які записалися онлайн – їх лікарі приймають на початку зміни. Це допомагає не порушувати живу чергу. Вона існує, бо не всі пацієнти можуть записатися на прийом через інтернет. Крім того, є чернівчани, які не враховують онлайн запис, а за звичкою довіряють лише живій черзі.

Ми вчимося і привчаємо до змін пацієнтів, електронна черга – це можливо. Реформа дає позитивні зрушення, це помітили і лікарі, і пацієнти.

 

«У нас працює онлайн запис на вторинний рівень»

Директор КНП «Міська дитяча поліклініка» Іван Хорошенюк

Ще з осені 2016 року на сайті закладу працює онлайн запис на вторинний рівень. Ми випереджаємо реформу. Щодо первинного рівня, то ще не було офіційного старту, впровадження системи Helsi.me заплановано з 1 січня. Ми вже підготували техніку, навчили реєстраторів й готові до запуску.

Вважаю, що електронна черга більш актуальна на вторинному рівні допомоги, тобто до вузьких спеціалістів, де пацієнти не підписували декларації з лікарем. Бо первинний етап передбачає безпосередній контакт лікаря і пацієнта. А, оскільки у нас дитяча поліклініка, часто батьки телефонують до свого лікаря, коли є невідкладні стани, і немає часу на посередника.

«Усі пацієнти підписують згоду на оброблення даних»

Директор КНП «Амбулаторія загальної практики ЦПМСД «Роша» Анатолій Мимко

Уже близько місяця наші медреєстратори працюють з МІС Helsi.me. Пацієнти можуть записатися на прийом до лікаря й онлайн, і безпосередньо у реєстратурі закладу.

Наразі всіх пацієнтів реєструємо у системі Helsi.me, бо вони повинні підписати згоду на оброблення персональних даних. Пацієнт, який це зробив, може записуватися на прийом до лікаря без повторного підпису.

Думаю, Helsi.me полегшить та систематизує роботу лікарів та зменшить час на очікування на прийом до лікаря пацієнтам.

Довідка:

Після старту медичної реформи у первинній ланці НСЗУ вимагає: забезпечення комп’ютерною технікою, обрання МІС (медична інформаційна система) та підключення до електронної системи охорони здоров’я, приведення матеріально-технічного забезпечення закладу у відповідність до табелю технічного оснащення, забезпечення надання первинної медичної допомоги  у вихідні, свята та для заміни основного лікаря у відпустці, на лікарняному чи під час підвищення кваліфікації (за новими вимогами записатися до лікаря можна особисто на прийомі, телефоном, електронною поштою чи іншими доступними засобами). 

Ольга Максимюк

Фото Ірини Болести

 

Коментарі