Новини

Рік минає − а ми залишаємося. Як правильно провести 2018 і зустріти 2019 – поради психологів

Проведи ці свята так, як хочеш ти.

Фото: A L L E F . V I N I C I U S Δ

Новорічно-різдвяні свята традиційно охоплюють нас подарунковою лихоманкою, ялинковою мішурою та світлим очікуваннями змін на краще. Кожен із нас запитує себе, що цьогоріч пішло не так, і що зробити, аби бути щасливим⁄щасливою наступного року.

Психологи Євгенія Ландяк та Альона Головіна пропонують усім охочим проаналізувати 2018 і поставити цілі на 2019 рік. 

 

«Ставити собі запитання − іноді найкраще, що ми можемо робити»

Коуч, тренерка програм розвитку, асистентка НЛП, майстриня НЛП, НЛП-практик, Євгенія Ландяк

За що я можу похвалити себе 2018 року?

Якщо донині ви цього не робили, то почніть. Хваліть себе! Нехай це буде ваше завдання на 2019 рік. Я завжди кажу: «Хто, як не я». Якщо ми чекатимемо похвали від когось, то чи можемо бути впевненими, що нас оцінять так, як би нам хотілося. Не перекладайте свою роботу на інших. Незалежно від того, чи дивують і хвалять вас, ваша похвала має бути обов’язковою.

Чим я не задоволена⁄ний у 2018? Що пішло не так?

Після такого запитання виникнуть й інші: що ви могли зробити краще? Що ви б собі додали у тій ситуації? І все ж: що ви зробили добре, навіть коли все пішло коту під хвіст? Спробуйте знайти щось хороше у кожному факапі.

 

Чого навчили мої проблеми у 2018 році?

До неприємних моментів у житті можна ставитися, як до:

  • покарання (релігійне мислення);
  • проклять (пристріь, і що там ще роблять «бабки») (містичне мислення);
  • уроків (наукове мислення).

Чому я потрапляв у ці ситуації? Які уроки я можу вивчити, аналізуючи ці ситуації? Чому ці ситуації трапилися саме зі мною, які сторони своєї особистості мені треба натренувати, щоб наступного року у таких ситуаціях я справлявся легко або взагалі щоб це перестало бути проблемною ситуацією.

Які досягнення зроблять тебе щасливішим 2019 року?

Що ти маєш зробити, аби бути щасливим⁄щасливою наступного року? Але деталізуй, колупай себе у хорошому сенсі цього слова. Хочеш схуднути? А що потрібно, аби схуднути? Відчувати себе привабливою? А що насправді треба зробити, щоб відчувати себе так? Худнути чи полюбити себе? А як ти можеш полюбити себе? Зрозуміло, що у кожного свій варіант. Я залюбки допоможу вам поставити запитання. Будь відвертим із собою – що насправді зробить тебе щасливим 2019-го?

Що потрібно дозволити собі у 2019 році?

В інтеренеті літав мем: «Задумайтеся над своєю поведінкою: а чи не занадто мало ви собі дозволяєте?» Жарти жартами, але це правда − ми нерідко забороняємо собі щось просто тому, що «люди так не роблять, це не нормально»… оберіть чи згадайте свій варіант. Я дозволила, наприклад, у 2018 собі ходити без макіяжу. І впевненно продовжуватиму це робити. Що ви собі забороняєте, не тому, що це на ваше благо – а тому, що «люди скажуть/подумають бознашо»?

  • Робіть ваші цілі розумними

Пропрацьовуйте всі свої цілі зі SMART:

Simple, specific – проста, специфічна. Ваша ціль повинна бути простою і зрозумілою. Кому б ви не пояснювали свою ціль – однією простою фразою і зрозумілою для всіх.

Measurable – вимірювана. Ваша ціль повинна бути такою, щоб її можна було відчути. Ага, саме так. Вона має бути відчутною для ваших органів чуття.

Мільйон ви можете потримати у руках, ваше схуднення видно візуально і вимірюється вагою. Хороші стосунки – це не вимірюване. Зробіть вимірюваним. А тому дайте відповідь на запитання: хороші – це які? Що саме маєте робити ви з партнером, щоб ви знали, що ці стосунки хороші?

Achievable – можлива для того, щоб її досягнути. Ви маєте точно знати, що це можливо. Можливо людині, яка заробляє 5 тисяч грн на місяць, немає ніяких заощаджень, капіталу, бізнесу, працює на фірму чи у держслужбі, заробити мільйон гривень? Навряд чи. А от почати заробляти 10 тисяч грн на місяць, тобто збільшити дохід удвічі – цілком можливо.

Realistic – реалістична. Чи реально на планеті Земля, на Європейському континенті, в Україні, у вашому місті, з вашими можливостями досягнути цю ціль? Якщо ні – як її трансформувати, щоб вона стала реалістичною.

Time-bond − обмежена часом. Скільки вам треба часу для досягення цілі? А якщо з розрахунком на “повтикати”, відпочити, затримки? Хто ще знатиме про дедлайн.

Ви прописали все, що ви тут прочитали?

Чи відповіли на мої запитання письмово? Ви прописали хоча б одну ціль зі Смарту? Ні? Між знанням і ділом – прірва. І якщо ви знаєте все, що я тут кажу, але нічого з того не робите – вважайте, що краще б ви не знали. Тільки засмічуєте мозок. Знання любить, щоб його використовували.

 

«Будь собою, справжнім собою, і все вийде»

Практикуючий психолог, гештальт-терапевт ВСПП ГП, Альона Головіна

Ми прожили непростий рік, у якому було багато складних і, можливо, болісних днів. Пропоную згадати все сумне й складне і дозволити собі прожити ці відчуття. Не лякайся їх – це частина нас, яка робить нас живими: потребувати допомоги й помічати інших довкола! Спробуй знайти те, що можна взяти з собою у новий рік: риси неповторної краси, нову дружбу, новий досвіт, нового, більш сильного й мудрого себе! Усе, що складне і надто важке – розділи з тими, кого ти любиш, і відпусти. Уяви (або зроби це наживо), як на легкій повітряній кульці ти маркером записуєш все те, що тобі вже непотрібне, заважке, замале чи завелике і відпусти у нічне небо. Туди, де є те/той/ті, що значно більше, аніж ми. І не важливо, в кого чи що ти віриш. Головне відпусти і дозволь собі відчути легке сп’яніння світлої пустоти в душі й тілі. Теперз акрий очі й уяви, що все в світі можливе. Зазирни за звичні обмеження, рамки і стереотипи, вдихни на повні груди нереально великі можливості й уяви всі свої (лише свої, адже ми не владні над чужими історіями!) бажання та мрії. Лише не вмикай «сумного й тривожного дорослого» зі своїми страхами й обмеженнями здорового глузду. Дихай і просто вір. Це легко – згадай це.

Уяви себе всередині кожного бажання й відкинь те, що не народжує в твоєму тілі відгук легкості і радості. Саме легкість, радість і піднесення – маркери правильно обраного напрямку.

«Хочеш, візьми журнали – виріж все, що тобі подобається, і створи «Карту бажань». Хочеш за схемою YouTube. А хочеш, довірся своєму серцю і роби так, як подобається тобі. Хочеш, обклей ватман, хочеш, наклей на віночок, допиши й домалюй те, що потрібно, дай назву своєму творінню й повісь так, щоб ти міг його постійно бачити. Будь легким та нестримним, як хижий птах, який знає, як і де шукати свою здобич. Проведи ці свята поряд із тими, з ким хочеш ти. Проведи ці свята так, як хочеш саме ти. Зупини мертві сценарії та правильно-задушливі ритуали – розверни своє свято. Запусти японські ліхтарики, подаруй щось незнайомим людям, усміхнися злобному сусіду, зателефонуй тому, кого давно любиш… Будь ніжним, добрим, чуйним, веселим, світлим і радісним. Запускай справді новий рік – відкривай нового себе. Живи неспішно. Метушня закриває істину та унеможливлює зустріч із собою та близькість з іншими».

Живи так, щоб, як писав Ошо: «Чути мелодію у соснах». Будь міцним і мудрим деревом, яке вміє жити в єдиному ритмі з іншими, світом, планетою. І нехай ці свята стануть новим відліком твого життя. Адже, як пише Facebook: «рік минає, а ми залишаємося!» Будь собою. Справжнім собою, і все вийде. Я вірю в це!

 

Коментарі