Новини

Перші результати медреформи: скільки втратили у зарплатні чернівецькі терапевти, педіатри і сімейні лікарі

Наталія Гусак пише, що через пізній перехід на нову модель фінансування міські заклади первинки втратили щонайменше 9 мільйонів гривень у III кварталі 2018 року.

Щонайменше дев’ять мільйонів гривень у III кварталі 2018 року втратили чернівецькі терапевти, педіатри і сімейні лікарі у зарплаті, пише голова громадської організації «Пацієнти Буковини» Наталія Гусак на medium.com.

Зокрема, медична реформа змінила механізм фінансування закладів «первинки» (Центри первинної медико-санітарної допомоги, поліклініки) з 1 липня. До реформи ці заклади отримували фінансування з державного бюджету у вигляді субвенції, яку розподіляло між закладами міське управління охорони здоров’я (що є структурою міської ради). Завдяки реформі заклади отримують фінансування безпосередньо від Національної служби здоров’я України (НСЗУ) за принципом «гроші ходять за пацієнтом», тобто доходи залежать від кількості укладених декларацій.

У таблиці 1 показано на реальних даних порівняння фінансування закладів за старим (у III кварталі) та новим (IV кварталах) механізмами. Тільки за IV квартал завдяки реформі міські заклади отримали на 12,5 млн грн більше, ніж у  III кварталі. На прикладі таблиці видно, що ще у III кварталі доходи цих закладів зросли б у рази.

«Вищу зарплату отримали ті заклади, лікарі яких підписали найбільше декларацій із пацієнтами. Міська поліклініка №3 отримала б значно більше фінансування, якщо б завчасно отримала ліцензію МОЗ. Фактично збанкрутувала Міська поліклініка №5 (студентська). Оскільки студенти не поспішають укладати з лікарями декларації або уклали їх влітку за місцем проживання. Наразі працює робоча група щодо ситуації у цьому закладі. За неофіційною інформацією, всі пропозиції від Управління щодо цього закладу зводяться до здачі майна в оренду або його реалізації. Зрозуміло, чому жодних управлінських рішень щодо покращення підписної кампанії щодо цієї поліклініки керівник Управління раніше не приймав», – пише Наталія Гусак.

Міські заклади первинки ввійшли у реформу у жовтні. Внаслідок цього вони втратили щонайменше дев’ять млн грн у III кварталі 2018 року (як розраховувалася ця, сума можна детальніше прочитати тут.

Розмір заробітної плати терапевтів, сімейних лікарів та педіатрів за нових умов фінансування закладів з НСЗУ (таблиця 2). Інформація надана управлінням охорони здоров’я.

Таблиця 2

«За даними управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради розмір заробітної плати з жовтня 2018 року суттєво зріс у лікарів. Однак такі суми вони могли отримувати ще з липня 2018 року. Разом із зарплатами лікарів доходи від податків фізичних осіб втратив і міський бюджет. Це приблизно 600 тисяч гривень», – каже Наталія Гусак.

Наступного року реформа продовжиться новою програмою «Безкоштовна діагностика». Вона передбачає оплату медичним закладам Національною службою здоров’я України за 54 додаткових послуги з діагностики, які отримають пацієнти за направленням свого лікаря.

«Якщо управління охорони здоров’я не подасть на розгляд сесії міськради повторно рішення про перетворення лікарень у комунальні некомерційні підприємства, що є передумовою входження у програму «Безкоштовна діагностика», втратить міський бюджет. Пільговий період перетворення закладів завершився, і тепер із кишень платників податків місто заплатить ще й за оцінку майна цих закладів», – пише Наталія Гусак.

Своєю чергою, як повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради, на розгляд чергової сесії ЧМР повторно винесли проект рішення щодо перетворення лікарень міста (КМУ, «Міська лікарня №1», «Міська клінічна лікарня №3», «Міська лікарня №4», «Міська дитяча клінічна лікарня» та два пологових будинки) на комунальні некомерційні підприємства.

«Розуміючи необхідність використання пільгового періоду для перетворення, вперше цей проект рішення було винесено на розгляд сесії міської ради у липні поточного року, тобто півроку тому. На жаль, рішення не було прийнято. Переглянути проект, опублікований у липні, можна за посиланням», – ідеться у повідомленні.

Також там ідеться, що сім комунальних медичних закладів міста ввійшли у другу хвилю реформи первинної медичної допомоги (законодавець передбачив три хвилі підписання договорів з НСЗУ: І -липень 2018 року, ІІ – жовтень 2018 року, ІІІ – січень 2019 року), перетворені на комунальні некомерційні підприємства та успішно працюють із НСЗУ. Серед цих закладів – усі поліклініки міста, які мають у своїй структурі вторинну амбулаторну допомогу, що дозволить впровадити урядову програму «Безкоштовна діагностика», яка планується до реалізації 2019 року.

«Для впровадження подальших етапів реформування медичної галузі у Чернівцях необхідно переводити всі комунальні медичні заклади в нову форму – комунальні некомерційні підприємства. З практики переведення комунальних установ на нову юридично-правову форму слід зазначити, що цей процес триває орієнтовно 4-6 місяців. Тому на розгляд Верховної Ради України внесено законопроект № 9075, в якому пропонується для закладів охорони здоровʼя вторинного, третинного рівня надання медичної допомоги державної та комунальної форми власності продовжити термін дії спрощеної процедури реорганізації шляхом перетворення у комунальні некомерційні підприємства та казенні підприємства (пільговий період) до 31 грудня 2019 року», – повідомляють в управлінні охорони здоров’я ЧМР.

 

Коментарі