Інтерв'ю, Перша шпальта

Цікавляться психологією та сучасною українською літературою. Які книги найчастіше обирали чернівчани 2018 року

«Шпальта» завітала в чотири популярних книгарні міста та дізналася, які книжки цьогоріч користувалися найбільшим попитом у чернівчан.

Продавці «Букви», «Букініста», «Дому книги» та «Клубу сімейного дозвілля» розповіли, які видання цьогоріч найчастіше обирали чернівчани.

«Буква» (Соборна площа, 1) 

Розпочинаємо нашу мандрівку з цієї книгарні. Провдачиня-консультантка Поліна розповідає про найтоповіші видання. Популярними тут є книги «Монах, який продав свій Феррарі» Робіна Шарма і «Чоловіки з Марса, жінки з Венери» Джона Грея.

«Одні з найтоповіших книжок у нашому магазині – це бізнес-література і психологіяІз «художки» – це, звісно, і класика, і сучасна література. Найбільше беруть якісь романи – як на подарунок, так і для себе щось почитати. Найпопулярніші книги – це «Монах, який продав свій Феррарі» Робіна Шарма, «Чоловіки з Марса, жінки з Венери» Джона Грея та «Діяти, як жінка, думати, як чоловік» Стіва Харві», – пояснює Поліна

За її словами, з художніх книжок популярними залишаються книги для молоді Джона Гріна і Джорджа Орвелла.

«У мене була цікава історія. Одна жінка якось сказала, що їй потрібна книга, щоб помиритися з чоловіком. Я порадила їй купити дві «Тоді ви точно помиритеся». Через півроку вона повернулася і сказала, що чоловік відвіз її в Париж. Які це були книги? «Пять языков любви» Чепмена та «Чоловіки з Марса, жінки з Венери», – ділиться із нами жінка.

І ще в мене є дуже крута історія про книжку «Сто правил успішних людей» Найджела Камберленда. Ми отримали партію перед початком випускних вечорів в університетах і школах. Прийшов дідусь і каже: «Мені потрібна книжка для онучки на подарунок, щоб вона вже обрала свій життєвий шлях і зрозуміла, чого хоче від життя». Я кажу: «Дивіться, ми отримали новиночку». Він бере цю книжку, а через два дні приходить і купує 6, а потім через два тижні – ще 15. Я не знаю, чому вона користується такою великою популярністю.

Поліна розповідає, що з сучасної української літератури популярна серія «Теплі історії» від видавництва «Брайт Букс». А ще тут дуже люблять книги Сергія Жадана, Юрія Андруховича і Юрія Винничука .

«Це вже до дір зачитані автори, їх постійно запитують».

За словами продавчині, діткам найчастіше купують серію «Сто казок» від «А-ба-ба-га-ла-ма-ги».

«Дитяча література завжди в тренді. Є, на щастя, батьки, які привчають дітей до читання. Для дівчаток 12 років дуже популярна серія книг «Кава з кардамоном», «Шоколад із чилі» та «Тирамісу з полуницями» від Йоанни Ягелло. Але найтоповішими дитячими книжками в магазині традиційно залишаються «Маленький принц» та «Тореадори з Васюківки», бо класика літератури завжди буде цікавою. Від української авторки Наталі Щерби користується попитом серія «Часодії». Уже всі приходять, запитують: «Коли ж вийде наступна частина, ми чекаємо»».

«Букініст» (Головна, 31)

Найбільшим попитом тут користуються книги «Видавництва Старого Лева». За словами продавчині-консультантки Надії, найчастіше чернівчани купують книги саме українських авторів.

«Чернівчан цікавить Юрій Андрухович, Олександр Бойченко. Нещодавно вийшли нові книжки Куркова, Винничука. Також дуже популярний Макс Кідрук. Ми взяли, здається, три партії по 10 книжок «Де немає бога», і вони розлетілися менш, ніж за тиждень. Ціна, звісно, дуже навіть доступна – менше 100 гривень за книжку».

За словами Надії, у книгарні часто запитують і за класику, а для діток купують навіть зарубіжних авторів. Незважаючи на те, що книги з психології дуже дорогі, чернівчани не можуть встояти, аби не придбати окремі примірники.

«Найпопулярніші напрями – бізнес і саморозвиток. Найзатребуваніша книга за моїми спостереженнями – «Думай і багатій» Наполеона Гілла. Також попитом користується психологія відносин – «Чоловіки з Марса, жінки з Венери». І, до речі, зараз уже є продовження – «За межами Марса та Венери». Достатньо популярна книжка – це «Жінки, які кохають до нестями» Робіна Норвуда», – пояснює продавчиня.

«Дім книги» (Сагайдачного, 6)

Тут, як каже продавчиня Римма, із зарубіжної літератури часто обирають Рея Бредбері. Також дуже добре продається книга «Чоловік на ім’я Уве» Фредріка Бакмана.

«Найпопулярнішою, як мені здається, залишається серія книг Дена Брауна. Також чернівчани дуже цікавляться психологією. Серед таких видань найбільш затребувана книга «7 звичок надзвичайно ефективних людей» Стівена Кові і «Монах, який продав свій Феррарі». Серед жінок дуже популярна серія книг «Француженки»  Джеймі Кет Каллана».

Щодо української сучаної літератури, то чернівчани, каже продавчиня, цікавляться Жаданом і Андруховичем, також популярний Дочинець.

«Дуже люблять Василя Шкляра, Володимира Лиса. Також популярна серія «Теплі історії». До новорічних свят часто запитують Всеволода Нестайка. Обирають серію книг «Лотта та її катастрофи». А вітчизняними «Часодіями» цікавляться всі: як діти, так і дорослі».

«Клуб сімейного дозвілля» (Головна, 10) 

У цій книгарні містяни найчастіше обирають детективи, психологічну літературу та пригодницькі романи. А серед українських авторів перевагу надають таким авторам:  Люко Дашвар та вже згаданим Максу Кідруку і Василю Шкляру.

«Зараз до новорічних свят найбільше купують книжок саме для малесеньких діток – це і збірки колядок, щедрівок, — каже продавчиня-консультантка Яна. — Для підліткового віку найчастіше купують саме художню літературу – «Пітер Пен» або ж «Аліса в країні чудес». Щодо дорослих, то часто обирають детективи, пригодницькі романи. З українських авторів люблять Люко Дашвар, Василя Шкляра. Часто купують Макса Кідрука, запитують Кінга – все залежить від віку. Психологія користується великим попитом. Часто купують «Стратегії геніїв» і «Ніколи не їжте наодинці та інші стратегії успіху». Також мотиваційні – «Зціли себе сам» Луїзи Хей».

Анна Колісник

Фото Євгенії Калюжки

 

 

 

Коментарі