Новини

Не австрійські стіни. Утеплювати будинки можна без дозвільних документів

Спрощено дозвільні процедури під час проведення енергоефективних заходів у житловому секторі.

Утеплювати житлові будинки тепер можна буде без додаткових документів. Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. Зокрема, він пояснив спрощення дозвільних процедур для будівництва. Адже раніше для утеплення будинків потрібно було отримати дозволи від співласників та звернутися до ЖКГ або ОСББ.

За його словами, закон «Про енергетичну ефективність будівель» спрямований на збільшення попиту на термомодернізацію приватних будинків в Україні.

«Наступного року це сприятиме збільшенню попиту населення на термомодернізацію будівель. І особливо це стосується багатоквартирних житлових будинків. Чим комплекснішою буде термомодернізація будівлі, тим більшою буде державна підтримка», – зазначив Геннадій Зубко.

Головна архітекторка Чернівців Наталія Хілько у коментарі «Шпальті» розповіла, що під час комплексного виконання робіт з утеплення будинків потрібно звертатися за роз’ясненням у департамент містобудівного комплексу та земельних відносин. Тут нададуть інформацію щодо зони, в якій розташований будинок, статусу тощо.

«Закон спрощує систему дозвільних документів, але він не заперечує і не скасовує дію іншого, адже ніхто не скасовував дію закону «Про охорону архітектурної спадщини», – каже Наталія Хілько.

За словами головної архітекторки, через необізнаність мешканці роблять утеплення в старих австрійських будівлях. Але це не приносить бажаного результату.

«Будівлі у зоні ЮНЕСКО не потребують утеплення, особливо в історичному середовищі, де товщина стін іноді перевищує нормативну, яку визначають під час обстеження тепловізором. Потрібно виконати заміну вікон та дверей, ущільнення або замінити підшивку піддашшя, або вентиляцію у підвалі, зробити щось із горищем. Тому тут утеплення – це даремно викинуті гроші», – каже Наталія Хілько.

 

 

Коментарі