Новини

Вісім виданих книг та майже двісті подій. «MERIDIAN CZERNOWITZ» підбив підсумки 2018 року

Організатори також розповіли, які нові книги вийдуть наступного року у «меридіанівському» видавництві.

Міжнародна літературна корпорація «MERIDIAN CZERNOWITZ» цей рік прожила плідно і продуктивно. І вже зараз її президент Святослав Померанцев повідомив: 2019-го готуватимуться до ювілейного, 10-го, міжнародного фестивалю «MERIDIAN CZERNOWITZ», та розповів, які нові книги видасть їхнє одноймене видавництво.

«Чернівецька міська рада виділяла цього року кошти на три наші проекти: на фестиваль, культурні події у Целанівському центрі та на «Літературні дні Чернівців у містах України». Такі дні відбулися зокрема у Львові та Одесі. У Львові на Форумі видавців презентація книги Сергія Жадана «Антена», випущена нашим видавництвом, зібрала аншлаг. І коли Сергій виходить на сцену і розповідає про Чернівці, про видавництво «MERIDIAN CZERNOWITZ», то повірте, це неабияка реклама Чернівцям. 2018 року у цьому видавництві вийшло вісім книг. Зокрема «Інтернат» та «Антена» Сергія Жадана, «Коханці юстиції» Юрія Андруховича, «Твій погляд, Чіо-Чіо-сан» Андрія Любки, «Вы меня слышите?» Ігоря Померанцева, «Тривожні маки» Андрія Тужикова, «Мій друг машиніст крана» швейцарського письменника Педро Ленца (у перекладі Сергія Жадана та Євгенії Лопати). Книги отримували також високі відзнаки», – розповів Померанцев.

За словами директорки фестивалю та міжнародних проектів Євгенії Лопати, цьогоріч у різних країнах світу провели дуже багато літературних зустрічей.

«І це те, на чому ми найбільше спеціалізуємося – промоція України закордоном. Літтури відбулися у Франції, Швейцарії, Іспанії… 17 європейських міст ми відвідали із Сергієм Жаданом. Там він із перших вуст розповідає про ситуацію в Україні. Також мені хочеться виділити наш проект «Пауль Целан 100». Він розрахований на три роки і присвячений сторіччю з дня народженя Целана», – розповіла Євгенія Лопата.

На спеціальній прес-конференції, присвяченій підсумкам 2018 літературного року, організатори також розповіли, які нові книги вийдуть наступного року у «меридіанівському» видавництві. Це зокрема детективний роман Ірени Карпи «Добрі новини з Аральського моря», книжка Сергія Жадана для дітей, нон-фікшн Андрія Любки «У пошуках варварів». А ще у Чернівцях видадуть новий роман Тараса Прохаська.

«Це любовний військовий історичний роман, – прокоментував Святослав Померанцев. – Його події розгортаються у 1939 р у Хусті. Тобто це роман про карпатську Україну. Як відомо, ця тема ще майже не розкрита. А ще ми видаватимемо нову поетичну збірку верлібрів Катерини Калитко, роман Олени Андрейчикової «Тінь у профіль» та першу книжку українською мовою Володимира Рафєєнка – автора з Донбасу, досі він писав російською».

Кураторка Літературного Целанівського центру Ірина Манжос зауважила, що цього року у Целанівському центрі відбулося 169 подій. А це набагато більше, ніж минулого. Зокрема, відбулися 34 лекції та 21 книжкова презентація.

Наталія Фещук

Фото Євгенії Калюжки

Коментарі