Новини

Як правильно падати в ожеледицю, аби не отримати травму

Відмовтеся від підборів, кроки повинні бути дрібними та падайте на бік.

Фото: Roan Lavery

Взимку не варто забувати, що кожен ваш крок може призвести до травматизму. Якщо сталася екстремальна ситуація – не потрібно на льоду балансувати – краще допоможіть собі впасти самі, щоб це було контрольоване падіння. Про це повідомляє Департамент охорони здоров’я Чернівецької ОДА.

Декілька простих правил поведінки на вулиці в ожеледицю:

  • Ходи правильно: кроки мають бути дрібними і частими, коліна при цьому повинні бути трохи зігнутими.
  • В ожеледицю руки не можна тримати в кишенях. Під час ходьби ними треба розмахувати, утримуючи рівновагу.
  • Відмовся від підборів! Взуття має бути зручним на нековзній рифленій підошві. Пам’ятай, що шпильки в ожеледицю можуть стати причиною серйозної травми голови.
  • Носи шапку й капюшон. Вони можуть пом’якшити падіння, якщо ти падатимеш на потилицю.
  • Падай на бік, на передпліччя, амортизуючи таким чином удар. Не виставляй назад лікті й не підставляй долоню витягнутої руки. Такі падіння небезпечні переломами.
  • Якщо ти посковзнувся, намагайся згрупуватися, підтягнувши коліна до грудей, і падай на бік.
  • Виходь з будинку раніше – пересування взимку займає більше часу. Але навіть якщо спізнюєшся, все одно не поспішай! Шанси отримати травму під час збільшення швидкості пересування різко зростають.
  • Врахуй, що в сутінках, коли очі погано розрізняють дорогу, легко послизнутися навіть на рівному місці, не кажучи вже про намерзлий буграми крижаний тротуар!

Нестійкі погодні умови – відлига вдень і заморозки вночі – сприяють активному утворенню бурульок на покрівлях споруд (особливо старих будинків із похилим дахом), що виступають на архітектурних частинах будівель та великих деревах. Пересуваючись вулицею у період танення льоду, варто бути особливо уважним, проходячи повз будинки чи біля високих дерев, спершу необхідно впевнитися у відсутності загрози падіння льодових наростів. Якщо змога, необхідно триматися на безпечній відстані від будинків та інших споруд, вибираючи найбільш безпечний маршрут руху. В жодному разі не заходити за спеціальні огорожі поблизу будинків чи дерев.

Коментарі