Новини

Як у Чернівцях зустріли главу УГКЦ Блаженнішого Святослава. Фото

Глава УГКЦ відслужив святкову Літургію у катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці, освятив передню частину храму та поспілкувався з місцевими журналістами.

Увесь тиждень, особливо у суботу, духовенство та парафіяни активно готувалися до приїзду Блаженнішого Святослава Шевчука. Результат помітний вже при вході до собору: з’явилися написи назви собору – українською та англійською мовами. Відчинили і бічні двері з вулиці Руської. Тепер ці двері ведуть одразу до образу Богородиці «Надія Безнадійним». Перед входом до катедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці Патріарха зустріли вірні храму, діти собору привітали Блаженнішого віршами, а театр- студія «Гердан» – своїм співом. Предстоятелю Української греко- католицької церкви вручили коровай, який спекли студенти Чернівецького вищого комерційного училища КНТЕУ.

Спочатку Патріарх освятив святилище (місце у церкві тільки для священиків та єпископів), сучасний іконопис святилища здійснили львівські художники під керівництвом магістра іконопису Святослава Владики. Свій підхід до розпису інтер’єру церкви Святослав називає сакральним мінімалізмом, а цього у наших міських храмах майже не зустрінеш. За свою роботу Святослав Владика отримав від Блаженнішого Патріаршу грамоту.

Нещодавно Чернівецькій єпархії виповнився рік. Спілкуючись з чернівецькими журналістами, глава УГКЦ зауважив, для чого створили Чернівецьку єпархію УГКЦ:

«Коли церква створює нові структури, вона виходить назустріч людям. Наша греко-католицька церква є дуже динамічною. Вона не тільки молиться, а виходить за межі, власне, церкви. А єпископ єпархії має мати риси самого Христа. І як пастир він не має задовільнятися тими парафіянами, які вже є у церкві, а йди до тих, хто ще шукає Бога. Саме таким є владика Йосафат Мощич, бо не сидить у канцелярії. Він завжди з людьми. Власне, вся Українська греко- католицька церква є найперше з тими людьми, які переживають різні труднощі», – сказав він.

Також глава УГКЦ зазначив, що мріє, аби Чернівецька Чудотворна ікона була коронована Папою Римським.

На згадку про приїзд до Чернівців, Блаженнішому подарували гуцульський сардак.

Наталія Фещук

Фото Альони Чорної

 

Коментарі