Зворотна інклюзія. Як у Центрі «Особлива дитина» відзначили День людей з інвалідністю

Для діток провели спільні заняття з нових методик: каністерапії, ерготерапї, бобат-терапії.

Сьогодні у БукОЦСРДІ «Особлива дитина» відбувся захід, присвячений Міжнародному дню людей з інвалідністю. Для діток провели спільні заняття із нових методик: каністерапії, ерготерапї, бобат-терапії. Окрім цього, учні ЗОШ №27 разом із дітками з інвалідністю займалися новими методиками. За словами фахівців, досвід зворотньої інклюзії є унікальним, так діткам набагато цікавіше проходити різноманітні практики.

«У нашому закладі все безкоштовно. Всі практики, які проводять у центрі, взаємопов’язані. Тут працюють у трьох основних напрямах: ерготерапевтичному, фізичному та інтерактивному (психолого-педагогічному). У нас дитина може проходити психологічну, педагогічну, фізичну, ерготерапевтичну, логопедичну корекцію і поведінкову терапію, музикотерапію, кімнати домоведення, житлову, творчу та каністерапію», – розповіла у коментарі «Шпальті» фізичний терапевт центру Наталя Рижак.

БукОЦСРДІ «Особлива дитина» – це державна організація, що працює цілодобово. У закладі є стаціонарне відділення. Амбулаторні дітки проходять заняття з 09:00 по 18:00.

Довідка. Інтерактив – це формування у дітей, у яких відсутня мова/вокальна реакція, вербальної поведінки. Тобто будь-якої поведінки, що буде виконувати  комунікативну функцію під час контакту з іншою людиною.

Ерготерапія – вирішення проблеми прямого заміщення втрачених функцій фізичного та ментального здоров’я дитини новими дублюючими навиками з метою збереження функціоналу організму для здійснення повсякденної та продуктивної діяльності. Цей напрямок передбачає тренування, розвиток та закріплення компетентної поведінки дитини в усіх видах діяльності, що відбуваються впродовж дня – від вставання до лягання в ліжко, від самообслуговування до організації дозвілля.

Бобат-терапія – формування у дітей, які мають рухові порушення, моторних навиків, що компенсують відсутні, завдяки використанню сильних сторін  розвитку дитини, резервних можливостей її організму та допоміжних технічних засобів для досягнення її максимальної фізичної активності та незалежності від сторонньої допомоги.

 Фото Євгенії Калюжки

Залишити відгук