Колонки, Новини, Перша шпальта

Збільшення вартості проїзду у тролейбусах. Чому у Чернівцях планують підвищити тарифи та на скільки

Ціна «нових тарифів» КП ЧТУ для бюджету Чернівців складає 90 мільйонів гривень.

Експерти ГО «Центр реформ та розвитку» вивчили і підрахували, наскільки доцільно підвищити тариф на проїзд у міському тролейбусі та чому тариф у 4,5 гривень призведе до збільшення навантаження на бюджет міста. Кандидат економічних наук ЧНУ імені Юрія Федьковча, викладач кафедри фінансів і кредиту, член ГО «Центр реформ та розвитку» Віталій Семенюк пише, чому доцільно збільшити тариф на проїзд у тролейбусах до чотирьох гривень

Сьогодні, 29 листопада, у Чернівцях відбудуться громадські слухання щодо збільшення вартості проїзду у міських тролейбусах. Згідно зі зведеним розрахунком тарифу на послуги міського електротранспорту на 2018 рік, плановий тариф на проїзд становить 4,5 грн замість нинішніх 3. У чому ж причина зростання тарифів на проїзд у тролейбусах?

Спробуємо розібратися детальніше. Економічно обґрунтований тариф на проїзд у тролейбусах залежить від двох факторів: сукупних витрат під час надання послуг та кількості перевезених пасажирів. Реальну кількість останніх достеменно не знає ніхто. Натомість увесь облік пасажирів прив’язаний до кількості перевезених платних пасажирів, яка обліковується на основі проданих платних квитків. Число пільговиків розраховується на основі незмінного коефіцієнту 1,8 шляхом його множення на кількість платних пасажирів.

За таким підходом упродовж 2017 КП ЧТУ «фактично перевезло» 26,78 млн пасажирів, із яких лише 9,58 млн людей – платно. За даними підприємства плановий обсяг перевезення пасажирів на 2018 рік складає 29,36 млн. пасажирів (зокрема 10,49 млн платних пасажирів). Отже, лише з цих розрахунків бачимо, що за рік кількість перевезених пасажирів, згідно з обліком ЧТУ, збільшилася майже на 2,6 млн людей. Відповідно, вартість проїзду у тролейбусах за збільшення кількості перевезених пасажирів мала б зменшуватися – чому цього не відбувається?

Відповідь – у зростанні величини витрат ЧТУ, які є другою складовою під час визначення тарифу на проїзд. За 2017 рік сукупні фактичні витрати ЧТУ на перевезення пасажирів електротранспортом складали 75,5 млн грн, проте у планових тарифах закладений їх обсяг у розмірі 133,3 млн грн. Лише за 2018 рік витрати підприємства збільшилися на 57,8 млн грн або ж на 76,6%. За рахунок яких факторів це сталося?

Перше, що спадає на думку – це зростання вартості електроенергії. Проте планові витрати на електрику на 2018 рік складають 21,5 млн грн, у той час, як у 2017 вони (внесені до чинного тарифу) складали 20,6 млн грн, а фактичні були значно меншими за планові, і становили 16,9 млн грн. Інші витрати (на ремонт рухомого складу, контактної мережі, амортизацію та ін.) збільшилися на 11,4 млн грн з 18,4 млн грн у 2017 р. до 29,8 млн грн у планових тарифах.

Основне зростання витрат ЧТУ зумовлене підвищенням зарплати персоналу. Сукупні витрати на оплату праці з нарахуваннями планують збільшити вдвічі – з 40,18 млн грн у 2017 році до 82,04 млн грн, тобто на 41,86 млн грн. Водночас близько половини всіх витрат на оплату праці – це заробітна плата водіїв тролейбусів та кондукторів (19,65 млн грн – факт 2017 р. та 41,3 млн грн – план 2018 р.). Близько 25% витрат на оплату праці – заробітна плата ремонтного персоналу (8,9 млн грн – факт 2017 р. та 20,9 млн грн – план 2018 р.). Решта 19,8 млн грн у планових тарифах (11,6млн грн у фактичних) – це заробітна плата адміністративно-управлінського персоналу, яка повинна зрости на 70%.

Отже, з проведеного аналізу бачимо, що зростання тарифів відбувається через збільшення поточних витрат ЧТУ. Основним фактором збільшення витрат є півищення оплати праці працівників підприємства. Тож ГО «Центр реформ та розвитку» пропонує, аби збільшувалася оплата праці працівників робітничої ланки (водії, кондуктори, механіки). Водночас, на нашу думку, збільшення заробітної плати управлінської ланки КП ЧТУ має бути не більшим за 20%. За такого підходу буде можливість залучити молодь та кваліфікованих працівників до роботи на підприємстві, забезпечивши достойний рівень оплати праці.

Окрім цього, зі зростанням витрат КП ЧТУ збільшиться навантаження на бюджет міста майже на 30 млн грн з 63 млн грн у 2017 році до 90 млн грн за планового тарифу 4,5 грн. Окрім цього, цьогоріч ЧТУ додатково виділили 48 млн грн – фінансову підтримку на закупівлю тролейбусів та ремонт контактної мережі (торік для цього виділили 37 млн грн). Загалом сукупне фінансування КП ЧТУ з бюджету Чернівців збільшиться зі 100 млн грн 2017 року до 138 млн грн.

Вважаємо, що сьогодні доцільно збільшити тариф на проїзд у тролейбусах до чотирьох гривень, аби зменшити рівень дотаційності ЧТУ хоча б до 50%, замість нинішніх 80%.

Проте зростання сукупних витрат на 76,6% (з 75, 5 млн.грн. до 133,3 млн.грн.) може бути виправдане лише збільшенням чисельності тролейбусів, які виходять на лінію – до 75-80 штук. Лише за такого підходу може бути виправданим значне зростання бюджетного фінансування. Окрім цього, гроші з бюджету міста на компенсацію проїзду пільгових категорій людей повинні виділятись лише на основі реального обліку пільговиків через запровадження електронного квитка та автоматизовного обліку пільговиків. У той же час основна частина бюджетного фінансування має бути спрямована на капітальні інвестиції у розвиток та модернізацію підприємства (капітальний ремонт і розширення контактної мережі та закупівлю тролейбусів), а не на покриття поточних витрат підприємства.

 

Коментарі