Афіша, Новини

Поранкова душа: чернівчан запрошують на прем’єру вистави про Ольгу Кобилянську

Виставу поставлять до 155-ої річниці від Дня народження письменниці.

Цими вихідними чернівецький музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської до Дня народження письменниці презентує чернівчанам виставу «Поранкова душа».

Режисером-постановником п’єси став народний артист України, директор-художній керівник Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької Василь Вовкун. Саме він, до речі, є автором сценарію п`єси «Поранкова душа». 

«Я написав п’єсу понад 30 років тому, ще у 1986-87 р.  І ось телефонний дзвінок Юрія Марчака (директора чернівецького драмтеатру), чесно кажучи, мене збентежив. Справа в тому, я давно забув, що таке колись написав. І точно не думав, що це комусь буде потрібне. На сцені хотів відтворити якусь чехівську атмосферу, показати, як себе відчувала інтелігенція, перебуваючи в Чернівцях. Як виживала… Взагалі вистава ще цікава тим, що тут є присутність живої піаністки як дійової особи, яка, власне, передає через музику ось цей стан поранкової душі. Є багато імпровізацій самої музикантки протягом вистави. Це створює спеціальне тло – живий рояль, як мені здається, додає стильності, сучасності і незвичності», – пояснив Василь Вовкун. 

Як зазначають режисери, подивившись виставу, глядачі більше дізнаються про життя і творчість нашої славетної землячки. Серед персонажів, окрім Ольги Кобилянської, є її батьки та відомі письменники – Осип Маковей, Василь Стефаник, Леся Українка, Євген Озаркевич та інші.

Виконавиця ролі Ольги Кобилянської Ксенія Король розповіла, що грати буковинську письменницю їй було дуже цікаво і хвилююче.

«Трохи було складно грати через специфічну мову – вона тут несучасна. Головні герої – це такі цікаві постаті, хочеться дотягнутися до них, передати всю суть. Хочу передати, наскільки Ольга Кобилянська була великою письменницею і, зрештою, нещасливою жінкою. Поверхнево всі знають: Ольга Юліанівна Кобилянська – наша патронеса, але коли заглибитися в її життя, то стає зрозуміло, яка вона справжня, жива. Перед нами буде насамперед не письменниця, а жива людина – зі своїми переживаннями, болями, сприйняттям світу», – розповіла Ксенія Король.

Здача вистави (з глядачами)  відбудеться 24 листопада, прем’єра – 25 і 27 листопада

Квитки можна придбати у касах театру або онлайн.фото з репетиції

Коментарі