Новини

Недисципліновані пішоходи. Як патрульні чергували на Соборній площі у Чернівцях

Перехід проїзної частини у невстановленому місці тягне за собою штраф – три неоподаткованих мінімуми.

 Пішоходів у Чернівцях теж штрафують за порушення правил дорожнього руху. З першого вересня (від 1.09.2018 по 15.11.2018) поліцейські притягнули до відповідальності за статтею ч. 1 ст.127 (перехід проїзної частини у невстановленому місці) 141 пішохода.

Сьогодні журналісти “Шпальти” вийшли на чергування разом із патрульними поліцейськими. За пів години патрулювання дорогу поза пішохідним переходом перейшло семеро чернівчан.

«У Чернівцях упродовж кількох тижнів триває операція з метою дисциплінувати пішоходів. Наші екіпажі патрулюють на центральних вулицях міста, у місцях з інтенсивним рухом», – розповіла старший інспектор сектору зв’язків з громадськістю УПП у Чернівецькій області Анна Харена.

Виїжджаємо на чергування на Соборну площу. Тут (вулиця Івана Франка)  поруч два пішохідних переходи, між якими усього майже 60 метрів.

Сам фактор присутності поліцейських є стримуючим для багатьох пішоходів. І вони намагаються дотримуватися правил.

Першою переходить дорогу поза пішохідним переходом жінка поважного віку, опираючись на палицю.

«Мені дуже важко ходити,  я розумію, що це небезпечно, але маю проблему із ногою», – каже жінка.

«Це адміністративна відповідальність», – робить зауваження громадянці поліціянт.

«Дякую, що турбуєтесь», – каже вона.

Наступним порушником правил ПДР виявився чоловік п’ятдесяти років. Він переходив дорогу у невстановленому місці і одночасно розмовляв по телефону.

На зауваження поліцейських він подякував за попередження.

Поліцейські перевірили у базі даних чи були порушення раніше у цього громадянина. Порушень не виявили, тому написали письмове попередження.

Журналістам чоловік сказав, що завжди «так ходить», і знає, що порушує правила дорожнього руху… Ось такий приклад для молоді.

«Перехід проїзної частини у невстановленому місці тягне попередження або накладення штрафу трьох неоподаткованих мінімумів – 51 гривня. Якщо порушення скоїв громадянин у стані алкогольного сп’яніння – штраф 8 неоподаткованих мінімумів, 136 гривень», – зазначила Анна Харена.

Чоловік років 40-ка перебігає дорогу і намагається заскочити у маршрутку. Однак водій зачинив  двері та поїхав. Поліцейські роблять зауваження йому і просять пред’явити документи, або ж повідомити своє ім’я та прізвище.

«Поспішав на маршрутку, бо залишив дома малих дітей. Намагаюся не порушувати правил ПДР», – каже чоловік.

«У Вас уже були раніше штрафи, притягувалися до відповідальності. Тому виносимо письмове попередження», – зауважив поліцейський роти №1 батальйону УПП у Чернівецькій області Максим Туркевич.

Під час нашої розмови дорогу поза пішоходом переходить неповнолітня дівчина у навушниках.

«Притягнути до відповідальності неповнолітніх осіб (до 16 років) важко, бо потрібно викликати батьків. Тому найчастіше проводимо профілактичну розмову. Тому, якщо є порушення, які несуть загрозу життю, робимо зауваження, якщо потрібно, можемо доставити до батьків тощо», – каже патрульна поліціянтка.

Дівчина розповіла, що їй 14 років, навчається у військово-спортивному ліцеї. Вона пообіцяла поліцейським, що надалі буде дотримуватися правил дорожнього руху.

«У Чернівцях дуже недисципліновані пішоходи. Наприклад, у Львові пішоходи навіть на пішохідному переході не починають переходити, поки автомобіль не проїде. У нас ходять хаотично», – зазначив поліцейський роти №1 батальйону УПП у Чернівецькій області Олександр Цуркан.

Ольга Максимюк

Фото: Анастасія Бойчук


Коментарі