Афіша, Новини

Ранні пташки. Чернівчан запрошують на святкування Міжнародного дня передчасно народжених дітей

За дев`ять місяців цього року у Чернівцях народилось 224 недоношених дітей. 

17 листопада у Чернівцях відбудеться Святкування Міжнародного дня передчасно народжених дітей (World Prematurity Day). Захід пройде у піцерії «Best Family» (проспект Незалежності, 109 д) з 13:00 до 16:00 години.

За словами асистента кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ Анастасії Бабінцевої, у Чернівцях таке свято проводять уже третій рік поспіль.

Під час заходу відбудеться фотопрезентація, на якій продемонструють світлини передчасно народжених крихіток та теперішні фото вже дорослих діток.

«На захід запросили батьків передчасно народжених дітей та самих ранніх пташок – діток від року до 14 років. Діти продемонструють усім присутнім свої таланти – вони танцюватимуть, читатимуть вірші, співатимуть», – розповіла Анастасія Бабінцева у коментарі «Шпальті».

Також на святі покажуть фільм про ранніх пташок, знятий у Чернівцях.

Окрім цього, під час заходу дітки матимуть можливість порозважатися з аніматорами, пограти в цікаві ігри та поласувати смаколиками. А батьки розкажуть свої історії – як разом зі своїми передчасно народженими дітками вони щодня росли та ставали сильнішими.

Як повідомила у коментарі «Шпальті» головний експерт ДОЗ з неонатології у Чернівецькій області, кандидат медичних наук Олена Власова, за 9 місяців цього року у Чернівцях народилось 6595 дітей. З них недоношених живих 224, 14 дітей із вагою, менше 1000 грамів та 36 крихіток – менше 1500 грамів. Усі інші народились із вагою від 1500 до 2500 грамів. 

Довідка.

Свято засноване у 2009 році за ініціативою Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми. Ідея встановлення цього дня надала можливість публічно заявити про таку проблему в суспільстві, а також необхідність вирішення нагальних питань, з якими стикаються лікарі та сім’ї з дітьми, які народилися передчасно, допомогти знайти їм підтримку і розуміння суспільства.

Сьогодні Всесвітній День передчасно народжених дітей став популярною щорічною подією у багатьох країнах світу. Серед заходів, присвячених Дню, − телевізійні передачі та інтерв’ю, благодійні концерти та прийоми, різноманітні акції та заходи. Мета всіх заходів одна − інформування суспільства про небезпеку і наслідки передчасних пологів, а також про профілактику і необхідність збереження повного терміну вагітності.

 

Коментарі