Новини

Штраф за ПДР: Як і де оплатити, строки та покарання за несплату

Що робити, якщо отримали постанову за порушення правил дорожнього руху.

Водій, пішохід чи велосипедист, які порушили правила дорожнього руху, мають понести за це відповідальність і оплатити штраф. Прес-служба УПП у Чернівецькій області пояснює, що робити, якщо отримали постанову про порушення ПДР.

Як, де та в який строк потрібно оплатити штраф

Штраф має бути сплачений порушником не пізніше, аніж через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а у разі оскарження такої постанови – не пізніше як через п’ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення (ч.1 ст.307 КУпАП).

Штраф, накладений за вчинення адмінправопорушення, можна оплатити в будь-якому банку України. Також, можна оплатити через мережу Інтернет або ж сплатити на місці безготівковим розрахунком за допомогою платіжного термінала.

Для оплати в банку потрібно мати при собі копію постанови, яку виписав інспектор поліції (або номер і серію постанови, дату винесення, розмір штрафу), паспорт, ідентифікаційний код правопорушника.

Реквізити для оплати вказуються у правій частині постанови про накладення адміністративного стягнення. Як правило, це прямокутний відпечаток штампу червоного (синього) кольору, де зазначено розрахунковий рахунок, ЄДРПОУ, МФО, отримувач та призначення платежу або ж реквізити надруковані в постанові, якщо це електронна постанова.

Зверніть увагу, оплачувати штраф потрібно лише на ті реквізити, що вказані у постанові.

Відповідальність за несплату штрафу

У разі несплати штрафу у п’ятнадцятиденний строк, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом. Тобто, якщо штраф не буде сплачено, постанова про стягнення штрафу надсилається до виконавчої служби. Виконавець, отримавши таку постанову, відкриває виконавче провадження та повідомляє про це порушника (боржника). Якщо боржник не з’являється до державного виконавця чи не виконує добровільно постанову, останній має право розшукувати майно та доходи боржника, накладати арешт на таке майно з метою стягнення накладеного штрафу. Такий арешт державного виконавця накладений на автомобіль є підставою для тимчасового затримання його на штрафмайданчик інспекторами поліції.

Чи потрібно квитанцію про сплату штрафу за порушення ПДР доставляти в поліцію

Не потрібно, зарахування штрафу відбувається автоматично.

Коментарі